Linkuri accesibilitate

Bulgaria marchează succese în combaterea traficului de narcotice pe ruta Afganistan-Europa occidentală


Fotografie dintr-o campanie antidrog, Afganistan, 3 iunie 2017
Fotografie dintr-o campanie antidrog, Afganistan, 3 iunie 2017

Până acum au fost capturate 577 kg de heroină – 60% mai mult fața de întregul an 2016.

2017 va marca un adevărat record în combaterea traficului de heroină în Bulgaria.

În opt acțiuni separate vămile bulgare și Serviciul de combatere crimei organizate au capturat 577 kg de heroină și au anihilat 5 grupuri criminale.

Față de 2016 până acum cantitatea heroinei capturate care provine din Afganistan este cu 60% mai mare. La cocaină creșterea este de 10%.

Punctele de intrare ale traficanților sunt la frontiera cu Turcia – Kapitan Andreevo, Malko Tărnovo și Lesovo. Cele de ieșire - Russe și Vidin, la frontiera cu România și Kalotina – la cea cu Serbia. Destinația finala a narcoticelor este Europa occidentală.

Marijuana care nu este produsă în Bulgaria intră în țara din Macedonia și de regulă pleacă prin punctele de frontieră cu România.

Cocaina este destinată cu precădere consumului intern și vine din America latină.

În ultima lună au fost incinerate 330 de kilograme de narcotice care costa pe piața neagră 20 de milioane de euro.

Traficanții aplică metode noi. A fost găsită heroină în conserve din roșii și în plăci de faianță, a anunțat șeful vămilor Gheorghi Kostov.

El a mai spus că în ultimii 17 ani în Bulgaria au fost capturate 40 de tone de narcotice evaluate la căteva miliarde euro.

Serviciile bulgare de combatere a crimei organizate se confrunta nu numai cu grupurile criminale locale ci și cu mafia turcă și cea italiană Ndrangheta.

Un rol tot mai mare în traficul de narcotice spre Europa de vest îl joacă talibanii din Afganistan și organizațiile teroriste din Orientul Mijlociu care își finanțează pe aceasta cale grupurile militare.

Corupția în Bulgaria înlesnește activitatea traficanților.

Afganistanul rămâne prinipalul producător de heroină. În pofida eforturilor autorităților centrale suprafețele semănate cu mac se extind în zonele controlate de mișcarea taliban.

Cantitatea transportată anual spre Europa este evaluată de serviciul rus de combatere a narcoticelor, la 711 tone, cea în Rusia - la 549 de tone.

Victimele narcoticelor numai în Rusia sunt cîteva zeci de mii pe an.

Previous Next

XS
SM
MD
LG