Linkuri accesibilitate

Bulgaria: opoziția acuză guvernarea de fraudarea alegerilor


Maya Manolova, candidata independentă la primăria capitalei, Sofia.
Maya Manolova, candidata independentă la primăria capitalei, Sofia.

Candidata independentă pentru postul de primar al Sofiei, Maia Manolova, sprijinită de PSB, a depus o cerere de anulare a alegerilor.

Opoziția cere anularea alegerilor locale - corespondență de la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct



La depunerea cererii de anulare, fostul avocat al poporului a declarat că fraudele și neregulile electorale sunt grupate în 14 dosare. Este vorbă de nereguli cu listele de alegători, cu protocoalele de la secții, numărarea buletinelor de vot și organizarea procesului electoral.

În 900 de secții protocoalele conțin greșeli, au fost rescrise sau redactate. Într-un mod paradoxal protocoalele din secțiile în cartierele de romi sunt fără greșeli. Manolova a declarat că aceasta se datorează completării acestora cu buletine dinainte completate.

Există documente necompletate sau nesemnate, cu numere de tipar diferite. Numărul buletinelor nule a crescut într-un mod inexplicabil de 7 ori în turul doi, în care procesul electoral este mult mai simplu.

Între cele două ture numărul alegătorilor în capitală a fost modificat cu 100 000. Aceasta se explică printr-o greșeală. În liste au fost incluse 6700 de cetățeni din UE cu drept de vot dar conform administrației municipale numărul acestora este de numai 44.

Procesul electoral a fost grav afectat de anunțarea rezultatelor parțiale din sondaje ora de oră în cele două zile ale scrutinului. Organele de drept abilitate și procuratura nu au reacționat la cele peste 40 de plângeri și avertismente depuse. Este vorbă de sute de fraude din partea mașinii electorale a partidului GHERB, a spus Manolova. Ea a cerut urgentarea introducerii votului cu mașina electronică.

„Să depună ce-și dorește. Și eu cer anularea ultimelor alegeri prezidențiale dar mandatul președintelui Rumen Radev este pe sfârșite. Construim Bulgaria așa cum doresc cetățenii”, a fost comentariul primului ministru Borisov la întrebările ziariștilor.

Opoziția a cerut și anularea alegerilor de primari în 4 sectoare ale capitalei, la Șumen, Lovec și alte câteva orașe evocând numărul mare de buletine nule (peste 15%), cumpărarea de voturi, falsificarea de protocoale etc.

La Nesebar, în componența căruia intră cea mai mare stațiune de pe litoralul bulgar, Slancev Breag, au avut loc proteste în sprijinul primarul ales cu mare majoritate. El a depus jurământul în cătușe, fiind anchetat pentru cumpărare de voturi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG