Linkuri accesibilitate

Bulgaria pierde miliarde din cauza fraudei și evaziunii fiscale


Fiscul de la Sofia a propus prescrierea a peste 20 de mlrd. leva (aprox. 10 miliarde euro) din cele 29,78 de mlrd. leva taxe necolectate în perioada 2013-2016. Suma este menționată în raportul de auditare a Agenției Naționale a Veniturilor (NAP) realizată de Curtea de Conturi.

Valoarea sumelor ce urmează a fi prescrise reprezintă 50% din bugetul național. Curtea de Conturi a încercat să ascundă aceasta informație și a scos de pe pagina sa internet datele respective pe motiv că este vorbă și de date personale. La cererea unor organizații nonguvernamentale și a opoziției în urmă unor verificări au fost publicate din nou datele care nu conțin elemente personale.


Până la 2016 Agenția Veniturilor a prescris taxe neplătite în valoare de 10 miliarde leva – peste 5 miliarde euro. La baza deciziei a stat un amendament la Legea taxelor de stat care a introdus prescrierea automată a datoriilor la stat mai vechi de 10 ani.

La începutul anului 2017 datoriile către fisc se cifrează la aproape 30 de miliarde leva. 32% sunt considerate necolectabile iar 53% - greu colectabile. 54% din suma totală reprezintă dobânzi.

Cea mai mare parte din datorii sunt făcute de a.z. firme fantomă transferate unor șomeri, persoane sărace sau decedate fără moștenitori. De fapt în 92% din cazuri este vorbă de fraude fiscale sau de a.z. furt de TVA.


În martie 2018 organizația civică „Boeț” (Luptătorul) a anunțat că numai TVA-ul necolectat depășește 16 miliarde leva (aprox. 8 miliarde euro). Fiscul a refuzat sa ofere informația suplimentară cerută de acest ONG, dar mai târziu a fost obligat printr-o hotărâre a Tribunalului administrativ Vidin să răspundă întrebărilor.

Directorul executiv al Agenției Veniturilor, dna Galia Dimitrova, a declarat că în ultimii trei ani la o creștere a PIB cu 18% valoarea taxelor colectate a crescut cu 33%. Colectarea de TVA în 2017 este de 4 ori mai bună fața de 2011. Introducerea unui nou sistem de verificare face imposibil transferul unor companii cu datorii la fisc.

Fraudele fiscale reprezintă o problemă nu numai pentru Bulgaria dar și pentru Uniunea europeană. Pierderile în toate țările membre de pe urmă acestora depășesc 150 de miliarde euro pe an.

Vezi comentarii

XS
SM
MD
LG