Bulgaria a importat primele cantitățí de gaze lichefiate americane descărcate în terminalul elen Revituza. În acest mod guvernul Borisov a făcut un pas spre eliberarea de monopolul rusesc în acest domeniu.
Ministrul Energeticii, Temenujka Petkova, a declarat că „Bulgartransgaz” a cumpărat aproximativ 140 de milioane m.c. de gaze americane de la compania olandeză „Kolmar”. Producător este compania americana „Chenier Energy”. Cantitatea va putea depăși jumătate de miliard.
Prima nava cu 90 de milioane m.c. a fost descărcată la terminalul de la Revituza. Gazele vor fi stocate în depozitul subteran de la Ciren, în nordul Bulgariei și vor fi folosite în perioada de iarnă în care consumul este mai mare.
Fără a intra în detaliii, Ministrul Energeticii a declarat că prețul gazelor americane este mai mic fața de cel la care Bulgaria importă gaze rusești. Este un pas important spre liberalizatea pieței gazelor și reducerea tarifelor.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Daniel Rosario, a declarat pentru site-ul ClubZ că piața energetică europeană este deschisă pentru cei care respectă regulile Uniunii.
Cu câteva zile în urmă, primii miniștri ai Bulgariei și Greciei Boiko Borisov și Alexis Tsipras au inaugurat la Kirkovo,în apropierea punctului de frontieră Makaza-Nimfea, construcția unei noi interconexiuni a sistemelor naționale de gazoducte prin care Bulgaria și țările vecine vor putea primi gaze din Azerbajijan, SUA, Qatar, Iran și alte țări.
Gazoductul cu o lungime de 182 de km face legătură între orașele Komotini și Stara Zagora. O sută cinzeci de km vor fi pe teritoriul bulgăresc. Valoarea proiectului este 220 de milioane de euro.
Bulgaria va primi inițial 1 miliard de m.c. gaze azere, iar într-o etapă ulterioară și gaze din viitorul terminal pentru gaze lichefiate de la Alexandroupolis.
„Viitorul centru regional de distribuire a gazelor de la Varna va garanta diversificarea livrărilor”, a spus primul ministru Boiko Borisov. „Mergem de la vorbe la fapte. Două gazoducte mari (din Turcia și Grecia), un hub mare. Gaze din Marea Neagră, gaze lichefiate din SUA. Vom mări capacitatea depozitului subteran de la Ciren până la 1 miliard de m.c. La vara vom cumpăra gaze ieftine americane, le vom depozita la Ciren, iar iarna cumpărăm de la alții”, așa a explicat Borisov strategia guvernului său în sectorul gazelor.