Linkuri accesibilitate

Bulgaria se pregătește pentru zona euro


La Sofia a avut loc conferinţa „Bulgaria în zona euro. Logica economică împotriva miturilor"

La Sofia a avut loc conferinţa „Bulgaria în zona euro. Logica economică împotriva miturilor", organizată de lideri ai celor mai mari două partide reprezentate în Parlamentul de la european – PSE și PPE. Au participat comisarul european și viepreședinte al CE, Valdis Dombrovskis, primul ministru Boiko Borisov, președintele PSE, Serghei Stanișev, experți financiari.

Cel mai probabil Sofia va amâna cu până la un an depunerea candidaturii sale pentru mecanismul ERM2, fața de termenul – finele lunii iunie, anunțat de ministrul de finanțe Goranov. Concluzia se desprinde din cuvântarea lui Boiko Borisov la forumul organizată de liderul PSE, Serghei Stanișev.

Reuniunea a pus în evidență consensul național în privința aderării la zona Euro.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

Comisarul european și vicepreședinte al CE, Valdis Dombrovskis, a apreciat termenul anunțat de Boiko Borisov ca fiind realist.

Primul ministru a mai spus că până la finele lunii mai Bulgaria va primi carta de drum pentru intrarea în ERM2 cu condițiile ce trebuie îndeplinite și termenele.

Uniunea Europeană a cerut ca Bulgaria să adere inițial la Uniunea Bancară Europeană și apoi la ERM2. Guvernul din Sofia însă dorește inversarea ordinii.

Prin Uniunea Bancară, Banca centrală europeană controlează într-un mod direct cele mai mari trei bănci din țara respectivă.

„Am acoperit patru din cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro”, a declarat Borisov. „Este vorbă de mărimea datoriei de stat, deficitul bugetar, dobânzile pe termen lung și inflația”. Cel de al cincilea - intrarea în ERM2 - este o formalitate pentru că de mult valuta națională leva este fixată de euro.” Borisov a avertizat că pentru aderarea la zona euro este nevoie în primul rând de stabilitate politică.

Liderul PSE, Serghei Stanișev, a declarat că partidele bulgare mari sunt în favoarea aderării. Țara trebuie să profite de „fereastra istorică deschisă” pentru că prețul neaderării ar fi enorm. „În 2019 vor avea loc alegeri europene și conjunctura politică la Bruxelles se va putea schimba în defavoarea Bulgariei”, a avertizat Stanișev. El a adăugat că, cel mai probabil, salariile în Bulgaria vor fi plătite în euro începând de 2025.

Ministrul de finanțe Goranov a anunțat că nu există opinii diferite în privința cursului leva-euro ce trebuie aplicat la intrarea în ERM2 – cel actual 1,95583 leva pentru un euro.

Goranov a mai spus că nu ar fi corect adăugirea, în cazul Bulgariei, a unor criterii suplimentare precum nivelul convergenței reale sau, mai ales, supremația legii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG