Linkuri accesibilitate

Bulgaria și cazul Skripal


La Sofia

Bulgaria și cazul Skripal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

În semn de solidaritate cu Marea Britanie, Bulgaria și-a rechemat „pentru consultări” ambasadorul la Moscova și a blocat practic procedura de înlocuire a acestuia. Tot mai probabilă este amânarea vizitei lui Vladimir Putin în acest an, anunțată în 2017 de președintele Rumen Radev.

Rechemarea, pentru consultări, a ambasadorului Koțev, este o încercare a guvernului Borisov de a demonstra solidaritate cu Marea Britanie și cu majoritatea țărilor europene, fără a provoca reacții dure din partea Rusiei.

Decizia însă va avea consecințe mult mai grave. Rechemarea ambasadorului va bloca practic procedura de numire a unui nou ambasador la Moscova. Koțev a ocupat acest post în urmă cu 6 ani și guvernul Borisov caută demult un candidat la fel de bun. La Moscova urma să plece Atanas Krăstin, consilierul președintelui Rumen Radev.

Va fi înghețată și pregătirea vizitei lui Vladimir Putin de la care guvernul așteaptă decizii importante în domeniul energeticii. Este vorba de reluarea, cu participarea Rusiei, a proiectului nuclear „Belene” și de preluarea tranzitului de gaze rusești din Turcia spre Europa centrală.

Legătura transfrontalieră a sistemelor de gazoducte cu Turcia va deveni funcțională în luna iulie, dar concernul „Gazprom” va putea alege ruta prin Grecia, nu cea prin Bulgaria.

Invitația pentru vizita lui Putin a fost adresată de Rumen Radev în 2017. De la serviciul de presă a lui Radev s-a anunțat că ea a fost acceptată.

Câteva ziare sofiote au anunțat că alegerile prezidențiale din Rusia au impus amânarea vizitei prevăzută inițial pentru 3 martie când Bulgaria a sărbătorit 140 de ani de la eliberarea de sub dominația otomană.

Scandalul Skripal pune la încercare relațiile între centriștii lui Borisov și partenerii la guvernare naționaliști.

Liderul grupului parlamentar al alianței „Patrioții uniți”, Volen Siderov, a cerut convocarea de urgență a consiliului coaliției pentru a dezbate reacția guvernului. Siderov a avertizat că până la clarificarea tragediei de la Salsbury guvernul nu trebuie să întreprindă nimic. Liderul naționalist a criticat modul în care a reacționat ministrul de externe Zaharieva.

Socialiștii au criticat „politica inconsecventă a guvernului” și au cerut ca Borisov să vină în parlament pentru a explica motivele ce au stat la baza rechemării ambasadorului.

Guvernul va putea expulza diplomați ruși, a avertizat numărul doi în conducerea partidului GHERB Țvetan Țvetanov.

XS
SM
MD
LG