Linkuri accesibilitate

Bulgaria: un nou partid de centru-stânga


Maia Manolova, președinta noului partid „Ridică-te, Bulgaria!” (foto arhiva)
Maia Manolova, președinta noului partid „Ridică-te, Bulgaria!” (foto arhiva)

Un nou partid și-a anunțat apariția pe scena politică bulgară intrând în competiție directă cu cel socialist și cu partidul GHERB al primului ministru Boiko Borisov.

Noul partid se va numi „Ridică-te, Bulgaria!” și va putea atrage alegătorii cu convingeri de centru-stângă.

„Ridică-te, Bulgaria!” - un nou partid înființat la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

În fața guvernului sâmbăta, 23 mai, a avut loc primul protest național organizat de mișcarea „Ridică-te, Bulgaria!”. Sute de participanți au venit din 20 de orașe.

„Mișcarea se va transforma în partid și va participa la următoarele alegeri parlamentare”, a anunțat președinta sa Maia Manolova.

Anul trecut Manolova a renunțat la postul de avocat al poporului pentru a putea participa în alegerile de primar al capitalei pe care le-a pierdut la limită fața de candidata partidului GHERB aflat la guvernare.

Ea a cerut acum revizuirea actualei guvernări care „în condiții de criză împarte banii din buget unui cerc de firme prietene”.

Noul partid va urma un program de 19 puncte denumit „Un loc de muncă pentru fiecare”. De acest program finanțat cu 2,5 miliarde leva, aproximativ 1,3 miliarde euro, ar putea profita 320 000 de firme mici și mijlocii. „Timp de 19 luni statul va fi avocatul celor loviți de criza”, a promis Manolova.

Ea a criticat modul autoritar în care actualul prim-ministru a condus țara timp de 10 ani.

Situația economico-socială s-a deteriorat foarte repede în ultimele luni, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Spre deosebire de alte țări membre ale Uniunii Europene, în Bulgaria nu au fost oferite ajutoare directe familiilor și firmelor afectate de criza. S-a acționat numai pe linia creditării. Sumele promise de până la echivalentul a 2300 de euro au ajuns numai la 2500 de familii. Pentru cei rămași fără loc de muncă creditele nu sunt o soluție în pofidă faptului că au nevoie de bani pentru a-și întreține familiile.

Mai puțin de 6600 – 4% din firmele închise pe durata stării de urgență, au profitat de ajutorul de stat în valoare de 60% din salariile și asigurările angajaților. Numai 3500 de medici și asistente au primit adausul epidemic promis de 500 de euro. O parte din spitalele de stat și municipale care în Bulgaria sunt societăți comerciale, și-au redus activitatea din cauza epidemiei de Covid-19 și nu au bani pentru a plăti salariile personalului.

Unii ziariști consideră că președintele Rumen Radev sprijină într-un mod neoficial Mișcarea „Ridică-te, Bulgaria!” care va putea deveni o alternativă la GHERB și la Partidul socialist. Manolova și Radev au demonstrat că dispun de potențial de a atrage mulți simpatizanți ai Partidului socialist sau ai partidelor aflate la guvernare.

În calitate de candidată independentă la primăria capitalei, Manolova a fost sprijinită de întreaga opoziție. Relațiile sale cu foștii comuniști însă au rămas încordate după ce soțul ei, ex-ministru al apărării în guvernul Oreșearski, a sprijinit propunerea privind achiziționarea de avioane de luptă americane F-16.

XS
SM
MD
LG