Linkuri accesibilitate

Bulgaria | Vot indecis în alegerile parlamentare


Bulgarians Cast Ballots In New Snap Elections
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00

Bulgarii au votat în cadrul unor noi alegeri anticipate

Pe 2 aprilie, alegătorii bulgari au votat în cadrul celui de-al cincilea scrutin parlamentar din ultimii doi ani. Sondajele de opinie sugerează că nici acest scrutin nu va reuși să ducă la un rezultat concludent care să scoată din impasul politic cea mai săracă națiune din UE.

Cursa dintre cele două partide principale rivale în alegerile parlamentare din Bulgaria pare prea strânsă pentru a fi stabilit un câștigător.

Sondajele la ieșirea de la urne realizate de două firme importante indică faptul că partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borisov are doar un mic avans față de alianța liberală „Continuăm schimbarea”, condusă de Kiril Petkov.

„Avem cele mai mari posibilități de manevră”, a declarat Borisov pe 2 aprilie, după ce a votat în Bankia.

La rândul său, Petkov a declarat jurnaliștilor că a votat pentru „o viață europeană normală”. „Am votat pentru a avea un guvern european normal”, a declarat el după ce a votat la Sofia.

Postul de televiziune bulgar bTV, în colaborare cu Alpha Research, a transmis că GERB are 25,9% din voturi, în timp ce Continuăm schimbarea- care a încheiat o alianță cu partidul de dreapta Bulgaria Democratică - are 24,8% în sondajul la ieșirea de la urne.

BNT, care lucrează cu Gallup International, a avut rezultate similare: GERB -24,4 % și Continuăm schimbarea-23,4%.

Sondajele de opinie ale ambelor organizații realizate înainte de scrutin plasau Continuăm schimbarea în frunte, cu o marjă similară.

Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți ar fi pe locul trei în ambele sondaje la ieșirea de la urne, cu aproximativ 14 procente.

Se așteaptă ca astăzi, 3 aprilie, să fie anunțate rezultate preliminar.

Votul este al cincilea scrutin parlamentar din țară în doi ani. Sondajele de opinie dinaintea alegerilor au sugerat că votul nu va reuși nici de astă dată să ducă la un rezultat care să scoată din blocajul politic care afectează cea mai săracă națiune din UE.

Peste 5600 de candidați reprezentând 14 partide politice și șapte coaliții de partide sunt înregistrați pentru alegerile pentru Adunarea Națională, parlamentul unicameral al Bulgariei, care are 240 de membri. Un partid trebuie să câștige cel puțin 4 % din voturile exprimate pentru a obține un loc în parlament.

Votul pare să se fi desfășurat în condiții pașnice. Oficialii au declarat că, în prima plarte a zilei, au fost probleme cu utilizarea mașinilor de vot. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), la 2 aprilie, la amiază 65 de mașini din totalul de 9.611 din țară erau scoase din funcțiune, ceea ce a forțat trecerea la votul pe hârtie în acele secții, a precizat CEC. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Rositsa Mateva, spune că s-au înregistrat mai multe probleme care au afectat mașinile de vot, inclusiv citirea cardurilor inteligente și sensibilitatea afișajelor.

Votul a fost monitorizat de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care urmează să-și prezente concluziile preliminare.

XS
SM
MD
LG