Industria bulgară a intrat în criză ce va genera probleme și pentru alte sectoare ale economiei. Exportul de produse industriale a scăzut în iulie cu 6,4% iar producția – cu 3,1%. Investițiile directe străine au scăzut în primele șase luni: au fost cu peste 400 de milioane de euro mai mici.
Informația a fost dată de președintele patronatului Vasil Velev care a declaratȘ „Pentru industria nu se pune întrebarea dacă vine criza. De fapt criza a venit.”
Datele statistice arată că exportul în luna iunie este cu 6,4% mai mic. În perioada iunie-iulie producția industrială a scăzut cu 3,1%. Pentru prima dată de mulți ani insecuritatea economică provoacă neliniști mai mari decât deficitul tradițional de forță de muncă calificată, a declarat președintele Patronatului.
De luni de zile volumul vânzărilor scade în constucția de mașini, în electrotehnica, în industria ușoară și cea a mobilei. Scăderea va continua în cel de al treilea trimestru în toate ramurile.
Șeful Patronatului, Vasil Velev a declarat că există două reacții posibile la aceste tendințe negative: să ne prefacem că nu se întămplă nimic pentru a nu influența vânzările sau să spunem cinstit oamenilor ce îi așteaptă.
La întrebarea dacă se va ajunge la recesiune, Velev a răspuns: „Când industria o ia în jos, economia o va urma dar mai lent pentru că există o anumită inerție. Cheltuielile mari în sectorul apărării ne-ar putea îndepărta de la mecanismul ERM2, sala de așteptare a Zonei euro. În absența unor măsuri urgente, ne putem aștepta la un deficit bugetar mult mai mare fața de cel prevăzut.”
Patronatul a cerut sprijin pentru ramurile orientate spre export.
„Companiile au nevoie de ajutorul statului în speranța că actuala criză nu va fi atât de mare sau de durată”, a spus președintele Patronatului. „Trebuie evitate greșelile din criza precedentă când companiile au fost lăsate să se descurce singure.”
Primul ministru Boiko Borisov a încercat să calmeze temerile declarând: „Economia se dezvoltă cu ritmuri atât de mari încăt nu reușim să ținem pasul cu modernizarea infrastructurii rutiere. Facem 7 autostrăzi concomitent. Asfaltul nu se mănâncă dar aduce investiții de miliarde și mii de locuri de muncă.”