Linkuri accesibilitate

Bursa americană are cel mai prost ajun de Crăciun


Bursa din New York, decembrie 2018.
Bursa din New York, decembrie 2018.

Pe 24 decembrie, indicele Dow Jones a înregistrat ă scădere de peste 600 de puncte.

Indicele bursei americane, Dow Jones a căzut cu peste 600 de puncte pe 24 decembrie, cea mai mare cădere în ajunul Sărbătorilor, iar analiștii se așteaptă ca la sfârșitul lui decembrie nivelul tranzacțiilor să fie cel mai scăzut din 1931, anul crizei mondiale. Căderea bursei americane a influențat negativ, în această dimineață, și cursul bursei japoneze.

Se pare că investitorii sunt îngrijorați nu numai de închiderea parțială a guvernului american, care se prelungește acum până în ianuarie, dar și de criticile deschise ale președintelui american Donald Trump la adresa Rezervelor Naționale (Banca Centrală), despre care a scris, pe Twitter, că sunt „singura problemă reală” a economiei americane. La Washington se speculează că Trump ar intenționa să-l demită pe șeful Rezervelor Federale, Jerome Powell. Nervozitatea investitorilor, arată analiștii, este mărită de războiul comercial cu China, în care se află acum Statele Unite, dar și de plecarea abruptă a ministrului apărării Jim Mattis.

Duminică, ministrul de finanțe Steven Munchin a anunțat că a discutat cu directorii celor mai mari șase bănci din America, iar luni, cu conducerea Rezervelor federale, în tentativa de a calma bursa. Dar efectul a fost exact cel opus, mulți întrebându-se de ce au fost făcute publice discuții, care în timpuri „normale” rămân confidențiale.

XS
SM
MD
LG