Observatorii politici arată că amenințarea occidentală cu sancțiuni împotriva Rusiei amintește de anul 2014 – anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea de către ruși.
La acea vreme, administrația Obama a recurs la sancțiuni împotriva unor firme rusești. În ciuda acestor măsuri, multe firme rusești de stat continuă să adune fonduri pe piețele financiare americane.
După invazia Crimeei, guvernul american a impus sancțiuni împotriva a circa 735 de persoane și entități cu conexiuni la cel mai înalt nivel. Sancțiunile erau menite să restrângă accesul pe piețele americane de capital și să controleze exporturi americane. Dar ele nu au împiedicat investitori americani să continue să fie activi în relația cu Rusia, prin burse.
Cele mai mari opt concerne rusești între care Gazprom, Sberbank și Lukoil continuă să fie listate la bursele americane. Gazprom și Sberbank rămân firme de stat, sub influență politică.
Exemple similare sunt și legate de China. Ministerul american al Comerțului a restrâns exporturile de tehnologie către 453 de firme chineze, dar numai patru dintre acestea nu au acces la piețele financiare. Circa 248 de firme chineze sunt listate la bursele americane, multe dintre ele fiind proprietate de stat și supuse la presiuni și control din partea Partidului Comunist Chinez.
Sancțiunile americane sunt ineficiente cât timp entități sancționate pot colecta fonduri pe piețele financiare.
Aceasta este o problemă care se cere luată în considerare, atunci când administrația Biden analizează măsuri în cazul în care Putin decide să invadeze Ucraina. Mulți observatori cred că nu o va face și că masarea de trupe este doar o manevră, care să antreneze negocieri cu Statele Unite.
Pe de altă parte, liderul de la Kremlin și-ar reputea face calculul – dată fiind obsesia lui cu Ucraina – că pe măsura ce timpul trece, scad și șansele sale de a repara ceea ce el consideră „un rău istoric”, dacă Ucraina reușește să se integreze mai mult cu Occidentul.