Linkuri accesibilitate

Bustul lui Stalin, inaugurat la Volgograd înaintea vizitei lui Putin


Bustul a fost instalat în Muzeul Bătăliei de la Stalingrad din Volgograd. (foto de arhivă)
Bustul a fost instalat în Muzeul Bătăliei de la Stalingrad din Volgograd. (foto de arhivă)

Un nou bust al liderului sovietic Iosif Stalin a fost dezvelit la Volgograd, înaintea vizitei președintelui rus Vladimir Putin în oraș, pe 2 februarie, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a victoriei Rusiei asupra forțelor germane în bătălia-cheie din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial din orașul cunoscut pe atunci sub numele de Stalingrad.

Bustul a fost dezvelit pe 1 februarie, împreună cu alte două busturi dedicate comandanților sovietici Gheorghi Jukov și Aleksandr Vasilievski, în fața Muzeului Bătăliei de la Stalingrad.

Putin urmează să viziteze Volgograd pe 2 februarie pentru a participa la festivitățile de aniversare de la complexul memorial Mamaiev Kurgan de pe malul râului Volga.

Se estimează că bătălia de la Stalingrad, care s-a încheiat la 2 februarie 1943, a făcut 2 milioane de victime. Este considerată de istorici ca fiind punctul în care forțele germane naziste invadatoare au fost forțate să se poziționeze în defensivă.

Orașul din sud purta, înainte vreme, numele de Țarițîn pentru a fi redenumit Stalingrad în 1925. A devenit Volgograd în 1961, la opt ani după moartea lui Stalin și după ce memoria lui a căzut în dizgrație.

În timpul lui Stalin, milioane de cetățeni sovietici au fost uciși, torturați, întemnițați sau exilați de statul sovietic. De asemenea, deciziile sale au produs o foamete care a ucis milioane de oameni în Ucraina și în alte state sovietice.

Nostalgia pentru Stalin și pentru Uniunea Sovietică a luat din nou avânt sub conducerea lui Putin, care a încercat să îl reabiliteze pe dictatorul comunist, în postura nu doar de lider care a luptat împotriva germanilor în Al Doilea Război Mondial, ci și de autor al transformării URSS într-o putere mondială.

Au existat zvonuri pe Telegram și pe alte rețele de socializare potrivit cărora în timpul vizitei lui Putin se va lua o decizie pentru a restabili numele Stalingrad. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat la începutul acestei săptămâni că nu poate confirma nimic atunci când a fost întrebat dacă se discută la Kremlin despre posibilitatea redenumirii orașului, potrivit TASS.

Veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial din Volgograd au propus recent redenumirea orașului în memoria bătăliei de la Stalingrad. Ca răspuns la cererea lor, guvernatorul regional Andrei Bociarov a anunțat crearea unui consiliu civic pentru a studia opinia publică în această privință, potrivit TASS.

În timpul ceremoniei de dezvelire a bustului lui Stalin, o gardă de onoare a depus flori la cele trei monumente. La ceremonie au participat cetățenii de onoare din Volgograd și reprezentanți ai unei mișcări de tineret, precum și veterani ai războaielor din Afganistan și Cecenia, a relatat TASS.

Președintele Dumei regionale din Volgograd, Aleksandr Bloșkin, i-a numit pe Stalin, Jukov și Vasilevski „arhitecții victoriei de la Stalingrad”.

Bloșkin a declarat că, în timp ce în „țările neprietenoase” sunt îndepărtate monumente similare și tot ceea ce este asociat cu soldații sovietici este distrus, Rusia urmează o cale diferită „pentru a păstra memoria Marelui Război Patriotic”.

Noul bust este al doilea al lui Stalin din oraș. Membrii Partidului Comunist local au instalat în decembrie 2019 o sculptură dedicată lui Stalin pe terenul comitetului regional al partidului.

XS
SM
MD
LG