Linkuri accesibilitate

Bătălia pentru Donbas. Nicio victorie nu e sigură


O casă distrusă în timpul luptelor dintre forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși în aporpiere de Sloviansk , regiunea Donețk, estul Ucrainei (arhivă)
O casă distrusă în timpul luptelor dintre forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși în aporpiere de Sloviansk , regiunea Donețk, estul Ucrainei (arhivă)

Bătălia pentru Donbas, regiunea din estul Ucrainei controlată numai parțial de miliții pro-ruse încă din 2014, a început – a anunțat luni noaptea președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Moscova confirmă lansarea ofensivei

Lansarea ofensivei ruse în est, anunțată și de președintele Vladimir Putin, a fost confirmată marți dimineață de Ministerul Apărării de la Moscova, care a informat că rachetele și artileria rusă au lovit peste noapte peste 1.260 de ținte în Ucraina.

S-a precizat că „rachete aeriene de înaltă precizie” au lovit 13 poziții ucrainene în anumite părți din Donbas, inclusiv în orașul cheie Sloviansk.

Forțele antiaeriene ruse ar fi doborât și un avion ucrainean MiG-29 în regiunea Donețk, a anunțat ministerul. Toate aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comentat și el lansarea ofensivei din estul Ucrainei, care, în opinia sa, „va fi un moment foarte important al întregii operațiuni speciale”, denumirea oficială dată de Rusia războiului din Ucraina.

În ofensiva din estul Ucrainei, armata rusă pare să fi înregistrat și prima victorie, potrivit agenției Reuters. Este vorba de capturarea orașului Kreminna, confirmată de guvernatorul ucrainean al regiunii.

Kreminna, mică localitate cu 18 mii de locuitori, este situată la aproape 600 de km sud-est de Kiev.

Guvernatorul regiunii a precizat că trupele ucrainene, atacate din toate direcțiile, au fost obligate să se replieze pe alte poziții, de unde continuă să opună rezistență.

Victoria rușilor în estul Ucrainei e departe de a fi sigură

Serviciile britanice de securitate estimează că ofensiva rusă din estul Ucrainei s-ar putea transforma într-un „conflict de uzură care ar putea dura câteva luni”, relatează Reuters, citând un înalt oficial din serviciile de securitate care și-a păstrat anonimatul.

Raportul despre evoluția situației din Ucrainei, prezentat premierului britanic Boris Johnson, mai estimează că „Rusia ar urma să-și exploateze avantajul în ceea ce privește numărul de trupe, dar Ucraina a demonstrat deja că acest lucru nu este suficient pentru o victorie”.

„Au existat unele semne că Rusia nu ar fi învățat lecții din eșecurile anterioare din nordul Ucrainei și au existat dovezi că trupele s-au angajat în luptă într-un mod fragmentar”, se mai arată în raportul citat de Reuters.

Ofensiva era așteptată de multă vreme, după ce Rusia nu a reușit să cucerească Kievul în primele săptămâni ale invaziei.

Inițial, Rusia părea să dorească să captureze marile orașe ucrainene și să răstoarne guvernul.

Dar după ce s-au confruntat cu o rezistență puternică, oficialități de la ministerul rus al Apărării au spus că principalele obiective ale etapei inițiale a „operațiunii” ar fi fost „în general îndeplinite”, motiv pentru care forțele care se îndreptau spre Kiev au fost reorientate spre estul Ucrainei.

Din acel moment, Moscova a anunțat că scopul operațiunilor militare este „eliberarea” regiunii Donbas, dominată de vorbitori de limbă rusă.

Președintele rus Vladimir Putin a descris inițial invadarea Ucrainei ca pe o încercare de demilitarizare și „denazificare” a acestei țări, lucru pe care Kievul și aliații săi îl resping ca pe un pretext pentru lansarea unui atac neprovocat.

Rusia a bombardat până acum masiv mai multe zone din est, opt civili au fost uciși în orașul Kreminna din Lugansk și în zona Donețk.

Marți, 19 aprilie, guvernatorul regiunii Lugansk a spus că situația de pe teren este „un iad”, și se relatează despre bombardamente constante în unele orașe.

La Harkov, al doilea oraș din Ucraina, autoritățile locale pregătesc evacuarea civililor din zonele unde se așteaptă ciocniri grele.

Comentarii și pronosticuri

Expertul militar Jack Watling de la Institutul Serviciilor Regale Unite (RUSI) de la Londra apreciază că bătălia din Donbas va avantaja armata rusă. „Spre deosebire de înaintarea spre Kiev, care s-a desfășurat pe un teren foarte îngust permițând ucrainenilor să atace prin surprindere, provocând haos și pierderi grele, de data aceasta luptele se vor da pe terenuri deschise. Acestea oferă spațiu amplu de manevră și mult mai puține șanse pentru atacuri-surpriză. În consecință, ar trebui să fie în avantajul armatei ruse care se estimează că ar avea între 50.000-60.000 de militari masați pe frontul de est din Ucraina” mai apreciază Jack Watling, citat de BBC.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG