Linkuri accesibilitate

„Când eşti ministrul apărării trebuie să fii foarte atent la ceea ce spui” (Alexandru Grumaz, citat în revista 22)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești.

Presa de la București scrie că publicația „de casă” a lui Vladimir Putin, Sputnik, a preluat imediat cu satisfacție ceea ce analiștii români consideră că a fost o mare gafă a ministrului apărării. Mihai Fifor a afirmat că la baza de la Deveselu s-ar află rachete balistice, o afirmație asupra căreia a revenit ulterior. În dimineața următoare a încercat zadarnic să dreagă lucrurile. Revista „22” preia comentariul făcut la un post de televiziune de analistul militar Alexandru Grumaz: „Dl Fifor are o problemă cu exprimarea, iar când eşti ministrul apărării trebuie să fii foarte atent la ceea ce spui, pentru că chestia cu rachetele balistice este extrem de importantă. A avea rachete balistice înseamnă altceva decât a avea vectorii S3 de lovire a rachetelor care eventual pătrund pe teritoriul dinspre Iran. Domnul Fifor a greşit, iar asta este o greşeală gravă”.

Domnul Fifor a greşit, iar asta este o greşeală gravă

Săptămânalul pune nefericita declarație a ministrului în contextul apropiatei lui vizite în Statele Unite, unde ar urma să se întâlnească cu secretarul apărării, Jim Mattis, cu care va discuta aspecte legate de cooperarea bilaterală în domeniul apărării, printre care oferta României de a găzdui un contingent militar american permanent la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

Cristian Câmpeanu scrie în „22” de situația politică internă, în speță de bilanțul triumfalist pe care și l-a făcut la 6 luni de mandat premierul Viorica Dăncilă. Un bilanț plin de fake news, consideră Câmpeanu: „Oamenii cred în mod greșit că prostia - mai ales una de proporțiile celei refugiate la vârful guvernării României – este benignă, inocentă. Nimic mai fals. Prostia este agresivă, crudă și moralmente diformă. Proștii, mai ales proștii abisali, sunt mai predispuși la abjecții atroce decât ceilalți. De aceea vorbim despre josnicie”.

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Dăncilă s-a lăudat cu creștere semnificativă a investițiilor, în total contrast, a spus domnia sa, cu ce s-a scris în presă. Numai că, reamintește jurnalistul de la „22”, presa (Ziarul financiar, în speță) a readus lucrurile la realitate: e vorba exclusiv de investiții în domeniul militar, care sunt bune, necesare, dar nu reprezintă ceea ce se aștepta ca relansare a economiei românești. Altă minciună ar fi creșterea investițiilor străine, informație corectată de presă cu ajutorul indicatorilor unor instituții europene.

Altă minciună ar fi creșterea investițiilor străine, informație corectată de presă cu ajutorul indicatorilor unor instituții europene.

În fine, „cea mai mare josnicie o reprezintă pretinsa creștere de venituri bugetare de 12%”. Realitatea este că abia dacă sunt patru procente și, oricum, în ele sunt cuprinse și subvențiile europene pentru agricultori. Diferența dintre veniturile bugetare și cheltuielile bugetare a crescut enorm, iar în această situație, scrie Câmpeanu, „criza este inevitabilă”.

Iulian Chifu se ocupă în „Evenimentul zilei” de erodarea democrațiilor liberale. Populismul a ușurat foarte mult drumul noilor grupări politice către putere, unde acced cu programe făcute pur și simplu din însumarea doleanțelor populației. Intervine deja și un fenomen suplimentar, „adhocrația”: am ajuns la putere, fac ce-mi vine, ce vreau eu. Rezultat: „implozia statelor cu administrații incompetente (…) degradarea graduală și, ulterior, prăbușirea capacității administrative, ca efect direct al ingerințelor în înlocuirea aparatului administrativ sau ignorarea acestuia în decizii sau indirect”. „Reducerea drastică a calității resursei de cadre și (…) nașterea administrațiilor inculților, needucaților, incapabililor și incompetenților. Eliminarea sau relativizarea regulilor legate de incompatibilități naște politici de personal nepotiste, de clan”. „Procesul este de-a dreptul înfricoșător și anunță probleme majore”, scrie Iulian Chifu.

XS
SM
MD
LG