Linkuri accesibilitate

Când se sfârșește o pandemie?


Întrebarea cheie a acestui sfârșit de an este când vom putea spune că pandemia de coronavirus este de domeniul trecutului. Pandemiile se sfârșesc atunci când transmisia de la om la om și prin alți vectori încetează. Majoritatea experților crede că COVID19 ne va însoți viețile, cel puțin pentru un timp, devenind endemic.

COVID are anumiți factori care îl favorizează. Spre deosebire de Ebola și SARS se transmite între oameni, unii dintre ei neștiind că poartă virusul. Poate să se deplaseze de la animale la oameni și invers, reinfectând oameni. Spre deosebire de poliomelită, o persoană poate da virusul unei încăperi pline de oameni și de asemenea – o altă diferență - există un număr semnificativ de persoane, în întreaga lume, care refuză să se vaccineze.

COVID face mai puține victime decât Ebola, dar asta îngreunează izolarea și eliminarea sa. Pentru că multe cazuri sunt asimptomatice sau blânde, asta – spre deosebire de Ebola – face ca un număr semnificativ de persoane să nu ia boala suficient de în serios.

Experți cred că COVID are mai multe șanse de succes decât predecesori ai săi, ceea ce s-a și văzut în ultimii doi ani. Ei subliniază că SARS a fost, de exemplu, eradicat pentru că se putea transmite doar atunci când o persoană era serios bolnavă, ceea ce făcea practic imposibil ca persoane fără simptome serioase să transmită virusul. În cazul COVID, anumite comunități vor dezvolta un anumit grad de imunitate, prin vaccinare, altele prin îmbolnăvire.

Gripa și maladia AIDS încă fac victime în Statele Unite, o maladie care devine endemică nu are întotdeauna un final fericit pentru cei bolnavi. Pe măsură ce ne familiarizăm cu o boală, capacitatea umană de a tolera, fie și tragedia, crește.

Într-un fel, noua variantă Omicron, mult mai contagioasă decât Delta, dar cu un procent mai mic de spitalizări și decese, este ceea ce experți cred că se va întâmpla cu virusul sau, în orice caz, varianta cea mai optimistă. Se speră că scepticii, care spuneau de la bun început că COVID este un fel de răceală mai gravă să aibă în final dreptate, deși scepticismul lor și neîncrederea în ştiinţă a făcut în America și peste tot în lume mai multe victime decât boala în sine o impunea.

XS
SM
MD
LG