Linkuri accesibilitate

„Când voi crește mare, protecția mediului va rămâne în lista cauzelor pentru care voi lupta”


Mia-Sînziana Barbăroșie. Foto: Arhiva personală
Mia-Sînziana Barbăroșie. Foto: Arhiva personală

Jurnal săptămânal cu Mia-Sînziana Barbaroșie.

S-a născut pe 15 noiembrie 2006, în or. Chișinău. Este absolventă a programului „Pas cu Pas” pentru ciclul preșcolar și primar. Actualmente este elevă în clasa a IX-a la Liceul „Spiru Haret”, fiind totodată implicată activ în activități de voluntariat pentru organizațiile Youth.md și Speak Up Moldova. Este pasionată de istorie, matematică, sociologie și politică.

Luni

Azi dimineață m-am trezit cu un gând și doar un gând – a început vara. Pentru că anul acesta a fost unul mai stresant, așteptam vara aceasta mai mult decât de obicei, de parcă ar fi o pauză de la realitate. Vreau să mă montez astfel încât începerea unui nou anotimp să fie un început pentru un mod diferit de viață – mai pozitiv și mai sănătos. Ziua de 1 iunie, însă, nu s-a simțit diferit de celelalte zile de când suntem în carantină. Dar nu m-am lăsat întristată. Am luat micul dejun alături de familie, aceasta fiind o tradiție a noastră de 1 iunie. Am petrecut această zi de luni împreună cu familia și prietenii (cu aceștia, desigur, virtual).

Toată ziua mi-am dedicat-o planificărilor pentru vară, mă tot gândeam cum aș putea avea o vară frumoasă și cum să-mi fac amintiri de neuitat alături de cei dragi, chiar dacă suntem limitați de oportunități (tabere de vară, călătorii, întâlniri cu prieteni etc.)

Marți

E greu pentru toți în această perioadă, dar cel mai greu este pentru persoanele vârstnice care locuiesc singure

Azi m-am trezit destul de somnoroasă, însă m-am convins să mă ridic din pat și să fac un pic de sport de dimineață. După micul dejun savurat alături de sora mea, am mers înapoi în camera mea. Am vorbit cu prietenele mele, am și telefonat-o pe bunica, îmi este așa de dor de ea! Nu am reușit să ne mai vedem din luna februarie, din cauza acestei epidemii. E greu pentru toți în această perioadă, dar cred că cel mai greu este pentru persoanele vârstnice care locuiesc singure. Primul lucru pe care îl vom face când trece epidemia – să mergem la sud, la bunicuța! În fiecare vară de obicei petreceam o lună acolo, și era o perioadă foarte frumoasă pentru noi!

Pe lângă anumite treburi casnice pe care le facem cu sora mea, trebuie să recunosc și eu ca majoritatea adolescenților petrec mult timp pe rețelele de socializare, în special în perioada pandemiei, așa am înlocuit comunicarea din viața reală.

Am urmărit pe rețele și mișcarea socială Black Lives Matter, care a pornit în SUA în ultimele zile. Deși șirurile de proteste au început în urma decesului lui George Floyd, acum oamenii din toată lumea ies în stradă pentru a cere egalitate și non-discriminare. Am început să mă întreb dacă, în cazul în care ar fi fost proteste în Moldova, am fi mers cu familia? Deși primul gând a fost „Cum să nu?” pentru că noi mereu mergem la protestele care promovează drepturile omului și democrația, am observat că protestele din acum sunt violente și par periculoase… Nu știam dacă părinții ar fi acceptat să ne supunem riscurilor. După o discuție cu ei, însă, seara, la cină, am înțeles că dacă ar fi proteste în țara noastră, noi am fi fost acolo, cerând tratarea egală a oamenilor, indiferent de culoarea pielii sau alte criterii. Și asta m-a bucurat.

Miercuri

Astăzi am început ziua, ca de obicei, cu gimnastica. Îmi conferă o stare de bine, iar faptul că știu că fac ceva bun pentru sănătatea mea, mă motivează să fiu disciplinată. După sport, am petrecut timp cu sora mea, discutând ca de obicei, până la lecția de engleză suplimentară, care mereu ne aduce zâmbete multe amândurora. Pe lângă gramatică, deseori discutăm despre probleme actuale din lume sau unele interese personale, fiecare își spune opinia și astfel, decurge foarte interesant ora.

Azi am privit un videoclip pe YouTube care mi-a lăsat capul plin de gânduri. În video, o fată vorbea despre sănătatea mintală pe timp de carantină, despre faptul că această perioadă poate fi mai grea pentru unii, și i-am dat dreptate. Nici pentru mine nu a fost o perioadă ușoară. Sunt o persoană care mereu încearcă să facă lucrurile diferit, nu-mi place monotonia, iar în carantină e greu să-ți diversifici viața de zi cu zi; mie nu-mi place rutina, mă obosește. Din această cauză îmi este ușor să-mi pierd motivația și îmi scade gradul de concentrare. Atunci când simt că am nevoie de o pauză – mă opresc, trec la o altă activitate sau vorbesc cu prietenii/ familia, cer sfaturi. Azi nu am petrecut mult timp cu familia și mi-am propus ca mâine să discutăm mai mult. Îmi plac serile noastre pline de tot soiul de discuții, e foarte interesant să ne spunem fiecare părerile și pentru că deseori avem opinii diferite, discuțiile sunt foarte aprinse și captivante.

Joi

M-am trezit mult mai motivată și odihnită. După ce am făcut sport, m-am dus în camera mea să aflu noutățile din lume; verific de obicei rețelele de socializare, în special pentru subiectele sociale care mă preocupă. Sora mea mi-a propus gătească micul dejun asta m-a bucurat foarte mult, îmi place cum gătește, vafe, în mod special! După un mic dejun delicios, am mai petrecut timp împreună, sunt foarte bucuroasă că o am, nu-mi imaginez cum trăiesc copiii care nu au frați și surori. În timpul zilei, ca de obicei am vorbit mult cu prietenele mele, am privit câteva episoade din serialul la care mă uit acum.

Deoarece discutasem cu Thea despre fapul că luna iunie este LGBTQ+ Pride Month în SUA, am decis să mă mai informez mai bine și am aflat că această luna a fost aleasă după Revolta de la Stonewall, care a avut loc de la sfârșitul lui iunie până la începutul lui iulie, în anul 1969, acest eveniment reprezentând începutul luptei pentru drepturile membrilor LGBTQ+. Deși nu fac parte din această comunitate, sunt foarte convinsă că toți oamenii trebuie tratați la fel, indiferent de culoarea pielii, religie sau orientare sexuală. Am vrut să menționez acest lucru pentru că eu consider că în Republica Moldova există foarte multă ură pentru această comunitate și aș vrea să pot cumva influența opiniile oamenilor. Din păcate, azi nu am putut avea cina cu toată familia pentru că mama a lucrat până seara târziu. Deși m-am culcat mai devreme azi, mi-a luat mai mult să adorm, din cauza capului plin de gânduri.

Vineri

Deși nu este ultima zi din săptămână, ziua de vineri îmi aduce o stare de liniște sufletească, de parcă ai mai depășit o provocare. M-am trezit mai greu, eram cam de somnoroasă și cu greu m-am motivat să mă ridic din pat și să fac sport. După asta am luat micul dejun și când s-a trezit sora mea, am privit niște episoade dintr-un serial pe plac amândurora. Apoi am avut ora de engleză suplimentară online. După o ora și jumătate, care a trecut ca 5 minute, am intrat pe rețelele de socializare, pentru a vorbi cu prietenele mele și pentru a fi la curent cu ce se întâmplă în lume.

Astăzi în toata lumea se sărbătorește Ziua Mediului. Și pe mine la fel mă preocupă acest subiect. Încercăm împreună cu familia să salvăm planeta așa cum putem - reciclăm, mâncăm mai puține produse animaliere (în special carne), încercăm să nu cheltuim apa, reducem mersul cu mașina când este posibil, mergem la proteste și marșuri pentru protecția mediului și folosim platformele de socializare pentru a informa mai multă lume despre acest subiect și pentru a atrage mai multă atenție asupra acestuia, însă mă tem că prea puțini oameni au această preocupare, mai ales în Republica Moldova. Când voi crește mare, protecția mediului la fel va rămâne în lista cauzelor pentru care voi lupta și sper atunci să pot face mai multe decât acum, la vârsta pe care o am.

XS
SM
MD
LG