Linkuri accesibilitate

Cât de eficient este parteneriatul semnat de președinție cu Congresul Autorităților Locale?


De Ziua Autonomiei Locale, preşedinta Maia Sandu a semnat un acord de parteneriat între președinție şi Congresul Autorităților Locale.

„Acest acord va pune bazele unei colaborări de durată. Dezvoltarea locală este cheia pentru a creşte standardele de viaţă ale cetăţenilor”, a declarat Maia Sandu, după semnarea acordului. Şefa statului a mai spus că așteptările față de primari sunt mari şi că ea va sprijini eforturile lor de a soluționa multiplele probleme cu care se confruntă localitățile.

Cât de eficient este parteneriatul semnat de președinție cu Congresul Autorităților Locale?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Cum însă la modul practic poate președintele în baza prerogativelor limitate pe care le are să sprijine autonomia şi dezvoltarea locală?

Reprezentanții Congresului Autorităţilor Locale considera că Maia Sandu, deşi nu are deocamdată un guvern şi o majoritate parlamentară care să-i sprijine inițiativele, are suficiente pârghii pentru a sprijini dezvoltarea autonomiei locale. Directorul executiv al asociației, Viorel Furdui, atrage atenţia că pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de independentă ai R. Moldova Președinția semnează un acord de colaborare cu autorităţile locale. E un semnal puternic dat de şeful statului pentru întreaga societate despre importanţa şi rolul autorităţilor locale în dezvoltarea şi modernizarea ţării, mai spune Viorel Furdui.

„Şeful statului are totuşi suficiente atribuţii şi are tot instrumentarul necesar. Autonomia locală, dezvoltarea comunităților locale fiind o problemă generală în stat. În afară de aceasta, președintele are mai multe atribuţii în raport cu partenerii de dezvoltare. Preşedintele are mai multe instrumente pentru a aduce în atenţia partenerilor de dezvoltare cât este de important de a acorda o mai mare atenţie problemelor descentralizării, autonomiei locale, raporturilor directe cu autorităţile publice locale, să fei create noi programe de finanțare pentru autorităţile publice locale, cu acces direct anume pentru satele şi oraşele din R. Moldova.”

Autorităţile publice locale vor mai multă autonomie, inclusiv financiară

Analistul politic Ion Tăbîrţă de la Institutul Viitorul remarcă totuşi că activitatea administrației publice locale e ghidată de executiv, iar şeful statului nu prea are atribuții executive, dar poate contribui la procesul de descentralizare ce ar presupune o autonomie veritabilă a autorităţilor locale în raport cu cele centrale: „Autorităţile publice locale vor mai multă autonomie, inclusiv financiară. până acum factorul politic nu a permis acest lucru pentru că controlând finanţele APL-urilor au pârghii de a influenţa sau controla politic activitatea în teritoriu. Cred că relaţia dintre preşedintele Maia Sandu şi APL-urile vine mai degrabă să dea un plus de valoare mediatică, la nivel de societate în a susține APL-urile. E desigur şi o încercare a președintelui să aibă o altă voce în relaţia pe care APL-urile le au cu autorităţile centrale care la moment le controlează destul de strict.”

În discuțiile cu reprezentanţii organizaţiei autorităţilor locale președinta Maia Sandu şi-a reiterat angajamentul de a mobiliza mai multe resurse financiare externe, inclusiv pentru dezvoltarea localităţilor din R. Moldova. Ea a precizat că va continua să convingă partenerii de dezvoltare să aloce finanțări directe administrațiilor publice locale pentru a exclude factorul politic în distribuirea acestor resurse. Sandu a mai spus că toate localitățile trebuie să beneficieze corect şi echitabil de proiecte pentru dezvoltare şi a condamnat practicile păguboase ale fostelor guvernări de a împărți resurse pe criterii politice, adică funcție de afilierea partinică a primarului:

„Am văzut acest lucru şi acum de curând când a fost adoptat la miez de noapte bugetul statului şi am văzut câtă nedreptate a fost în decizia de a aloca pentru numite localităţi bani, iar pentru altele nu. trebuie să punem capăt acestor nedreptăţi.”

Maia Sandu a mai cerut instituţiilor statului să oprească „controalele abuzive făcute în interes politic” împotriva primarilor. Şefa statului a optat pentru crearea unui fond de cofinanțare a proiectelor din localităţi. Ea a spus că proiectele de dezvoltare comunitară trebuie să fie prioritare în programul de asistenţă din partea UE pentru următorii ani, program ce urmează a fi elaborat în următoarele luni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG