Linkuri accesibilitate

Cât de eficiente sunt noile sancțiuni americane împotriva apropiaților lui Putin


Noi sancțiuni au fost impuse de către Statele Unite împotriva cercului apropiat de Vladimir Putin, în contextul agresiunii ruse în Ucraina. Ele vizează persoane care îl sprijină pe Putin și entități care încearcă să se sustragă de la sancțiuni.

Cât de eficiente sunt noile sancțiuni americane împotriva apropiaților lui Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Casa Albă a informat că noile măsuri reduc capacitatea Rusiei de a obține tehnologie cu care să își sprijine agresiunea. Sancțiunile sunt menite să afecteze și mai mult economia rusă care conform experților s-ar putea contracta cu peste 10% anul acesta, cu o inflație anticipată de 20%. Între cei sancționați se numără Serghei Roldugin, despre care se crede că administrează fonduri din străinătate ale lui Vladimir Putin și familia acestuia.

Între proprietățile vizate se numără iahturi care au legătură directă cu Putin, cu miniștrii săi care conduc importante sectoare economice și o firmă proprietate de stat, din sectorul militar. Ministerul American al Comerțului adaugă alte 71 de entități din Rusia și din Belarus la lista celor care nu au voie să primească anumite tehnologii avansate.

„Nomenclatura rusă, până la și incluzându-l pe președintele Putin contează pe un sistem complex de sprijin pentru a ascunde, muta și menține averile și proprietățile de lux” – se arată în declarația ministrului adjunct de finanțe, Brian Nelson, care a explicat că administrația va continua să demaște și contracareze practicile corupte prin care Putin și acoliții săi s-au îmbogățit. Departamentul de Stat i-a inclus pe lista celor sancționați pe Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, precum și pe oligarhii apropiați de Putin.

În general, surse de presă arată că oficialități ale administrației sunt împărțite când vine vorba despre înăsprirea sancțiunilor, dacă acestea pot afecta economia globală, aflată în pragul unei crizei, asta mai ales după ce sancțiunile inițiale nu par a-l fi oprit pe Putin. Una dintre soluțiile alternative, susținută de cercuri de la Ministerul de Finanțe, este o limită la prețurile la petrol, pentru ca Putin să încaseze mai puțin pentru livrări de energie, în locurile în care această energie este deocamdată indispensabilă.

Alții sugerează că unitatea transatlantică la care Biden ține mult ar trebui testată împotriva celor care ezită să aplice sancțiuni drastice Rusiei, pentru că, în afara acestora, Putin va continua să încaseze sume substanțiale cu care să-și continue războiul.

XS
SM
MD
LG