Linkuri accesibilitate

Cât de pregătită este Republica Moldova să facă față unui accident nuclear  


Republica Moldova dispune de capacități suficiente de monitorizare și de reacție în cazul unui accident nuclear în regiune. Problematic e nivelul scăzut de informare a cetățenilor și starea adăposturilor aflate în gestiunea unor agenți economici.  

„La ora actuală putem garanta că nu există nici un pericol radiologic. Fondul radioactiv este monitorizat continuu și depășiri nu sunt”, a afirmat, într-un interviu pentru Europa Liberă, specialistul în urgențe radiologice în cadrul Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Alexandru Calancea.

Cât de pregătită este Republica Moldova să facă față unui accident nuclear
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:53 0:00

După avaria de la Cernobîl, spune expertul, cu susținerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, au fost fortificate capacitățile Republicii Moldova de a monitoriza situația radiologică și chiar de intervenție.

De rețele de monitorizare radiologică dispun Ministerul Mediului, IGSU, Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În perioada în care situația din jurul centralei nucleare de la Zaporojie s-a agravat, nu au existat notificări din partea Ucrainei. Această țară este obligată de convențiile internaționale la care este parte să raporteze despre pericole sau incidente de natură radiologică.

Principalele declarații, pe scurt:

  • Despre scenarii în cazul producerii unor accidente nucleare: Noi trebuie să fim gata pentru astfel de situații. În ultima perioadă, au fost întreprinse mai multe măsuri în sensul îmbunătățirii capacităților de a reacționa. Cel mai mare accent este pus pe comunicarea cu populația. Pe site-ul IGSU (dse.md) pot fi găsite mai multe materiale în care este explicat laconic și accesibil cum să acționeze oamenii.
  • Despre adăposturi: La acest capitol - „șchiopătăm”. Din păcate, nu toți agenții economici respectă legea, care, de altfel, prevede că adăposturile nu pot fi privatizate.
  • Despre acțiuni, la modul practic: Norul radioactiv nu ajunge în Moldova într-un minut-două, există timp pentru a acționa în vederea aplicării măsurilor de protecție. În primul rând, oamenii nu trebuie să intre în panică. Este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale. În cazul alertelor radiologice, e important ca oamenii să se afle în locuință, să se izoleze de praful radioactiv. Ar fi bine să existe anumite rezerve de alimente și de apă.
  • Despre profilaxia cu iod: Aceasta se face numai la indicația autorităților. Administrarea necontrolată de iod poate provoca numai daune. Pastilele de iodură de potasiu, donate de România, au fost distribuite prin intermediul Ministerului Sănătății.
  • Despre stereotipuri și panică: În contextul situațiilor radiologice, nu este atât de mare dauna asupra sănătății, cât panica, criza economică și cea politică.
  • Despre interacțiunea instituțiilor statului în eventuale cazuri de alertă radiologică: Deja avem experiența unor astfel de conlucrări. Criza refugiaților din Ucraina a demonstrat că avem capacități de mobilizare prin crearea Centrului de criză al IGSU. Din această structură au făcut parte reprezentanții tuturor ministerelor.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG