Linkuri accesibilitate

Câte maşini încap în Chişinău?


Câte maşini încap în Chişinău?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Ceea ce se întâmplă în ultimii ani în Chişinău, mă refer la creşterea numărului maşinilor pe mică de ceas, poate să ne complice foarte mult viaţa într-un viitor apropiat. Se pare că nu suntem o societate care are grijă de viitor, suntem preocupaţi de confortul imediat. Şi oare oamenii de aici formează o societate ce are la bază nişte valori? Să fim serioşi!

Fireşte că există dreptul oricărui individ să-şi cumpere o maşină. Dar un om normal, cu discernământ, cu simţul responsabilităţii, se mai gândeşte şi la aerul pe care îl respirăm în această urbe, să gândeşte la ambuteiaje, la zgomot, la stilul sănătos de viaţă. Nu putem numai să aducem şi să aducem maşini, mai e nevoie şi să renunţăm din când în când la ele.

Observaţia recentă a unor tineri pe FB mi se pare corectă: edilii noştri se gândesc în cel mai bun caz la lărgirea străzilor şi la noi parcări, deşi nici în această direcţie nu s-a făcut mare lucru. Dar e o miză greşită, spuneau tinerii aceia. Ar trebui schimbată mentalitatea moldovenilor, ar trebui omul din maşină să mai urce uneori pe o bicicletă sau pe o trotinetă. Ar trebui toţi să înţelegem că oraşul nu va putea digera la un moment dat torentul de maşini şi că numai schimbarea stilului de viaţă ne poate ajuta. Ar trebui să avem un transport în comun modern.

Am fost şi eu în Olanda, ca şi tinerii aceia, şi am fost uimit de numărul uriaş de biciclişti, de faptul că o bicicletă poate fi închiriată pe orice stradă din orice oraş olandez. Şi acolo merg cu bicicleta oameni prosperi, care au maşini, dar care au realizat că mersul cu bicicleta e bun deopotrivă pentru ei şi pentru comunitate.

Am văzut în ultimele săptămâni nişte biciclişti timoraţi, făcând slalom, cu greu, printre maşinile din Chişinău. E foarte greu aici pentru un biciclist să-şi croiască drum, e şi periculos. Noi pur şi simplu nu avem piste pentru biciclişti, piste serioase, moderne. La ele ar trebui să ne gândim mai mult poate decât la lărgirea străzilor pentru maşini. Vor apărea piste speciale, vor apărea şi bicicliştii. Dar mă tem că între Chişinău şi Amsterdam sunt ani-lumină.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG