Linkuri accesibilitate

Cât de extinsă este rețeaua anabolizantelor?


Andrei Neguța, fostul ambasador al R. Moldova în Federația Rusă
Andrei Neguța, fostul ambasador al R. Moldova în Federația Rusă

Fostul ambasador moldovean la Moscova, Andrei Neguța a fost pus sub acuzare pentru complicitate în dosarul traficului cu anabilizante.

Actualizare 30 decembrie:

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost pus sub acuzare în dosarul traficului de anabolizante fiind acuzat de complicitate la contrabandă. Potrivit unui comunicat al Procuraturii, învinuitul pledează nevinovat, cu menținerea declarațiilor date în calitate de bănuit.

------------------------------------------------------

Diplomatul a fost reținut luni pentru 72 de ore într-un dosar de trafic cu anabolizante. Rechemat din funcție luna aceasta, Neguța spune că este nevinovat.

Cât de extinsă e rețeaua anabolizantelor?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Ce se știe despre acesta caz, despre care premierul demisionar Ion Chicu spunea că va face faimă proastă diplomației moldovene în toată Europa?

Andrei Neguţa a fost audiat luni la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale fiind anunțat că e bănuit de complicitate la contrabandă cu anabolizante. Fostul ambasador deși a negat orice implicare în cele imputate de procurori, totuși a fost reținut preventiv pentru 72 de ore. În legătură cu acest caz de rezonanță la Chișinău fusese reţinute anterior două persoane, inclusiv șoferul microbuzului cu numere diplomatice în care la începutul lunii decembrie poliţiştii de frontieră depistaseră mai multe cutii cu anabolizante în valoare estimativă de peste 8 milioane de lei. Substanțele interzise urmau să fie transportate în Federaţia Rusă. Procurorii au anunțat că șoferul microbuzului s-a arătat cooperant cu ancheta ceea ce i-a determinat pe unii comentatori să concluzioneze că probele ce-l inculpă pe șeful misiunii diplomatice le-a furnizat șoferul.

Premierul Ion Chicu declara anterior că ambasadorul nu putea să nu ştie despre schema de contrabandă şi a condamnat acțiunea calificată de premier drept „act rușinos care va face R. Moldova „faimă” în Europa pentru implicarea diplomaților în contrabandă”. Critici similare au fost formulate şi de fostul preşedinte Igor Dodon care a respins totodată acuzaţiile oponenţilor săi precum că persoane din anturajul lui, inclusiv fratele său ar fi implicați în schema ieșită la iveală.

Mai multe publicaţii din Rusia au relatat că scandalul anabolizantelor transportate ilicit cu maşina diplomatică şi rechemarea ambasadorului Andrei Neguţa ar fi doar un episod din intriga politică internă din R. Moldova. Agenţia Rambler nota într-un amplu articol că Neguţa era considerat un apropiat al fostului deja președinte Igor Dodon şi că anterior Dodon a blocat de două ori rechemarea lui Neguţa. De această dată nu a făcut-o probabil pentru că ar fi foarte nemulţumit de rezultatele obţinute la alegerile prezidențiale în secţiile de votare din Federația Rusă.

Şi jurnalistul Vladimir Soloviov scria într-un articol din ziarul Kommersant că Igor Dodon a încercat, dar fără succes, să-l înlocuiască pe Andrei Neguţa imediat după alegeri, încă până la istoria cu anabolizantele. Dodon ar fi făcut un demers oficial în favoarea unui consilier de-al său Serghei Mişin, demers retras ulterior. Jurnalistul mai nota că înlocuirea șefului diplomației moldovenești la Moscova a fost pentru Igor Dodon cea mai importantă sarcină pe final de mandat şi că Maia Sandu şi-a fi dorit, până la scandalul anabolizantelor, să-l menţină în funcţia de ambasador pe Andrei Neguţa care are o mare experiență diplomatică, în special în Rusia. Vladimir Soloviov a concluzionat că relaţiile Rusiei cu noua președintă Maia Sandu vor începe cu disensiuni după numirea foarte rapidă al noului Ambasador Vladimir Golovatiuc, deputat PSRM loial lui Igor Dodon.

Cazul Ambasadei din Rusia cred că nu este unic

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă Victor Chirilă spune că acest episod demonstrează o dată în plus nevoia unei reforme profunde a serviciului diplomatic: „Cazul Ambasadei din Rusia cred că nu este unic. Anumite zvonuri îmi spun că sunt şi alte cazuri. Cred că este nevoie de o evaluare, de un audit larg, extern a serviciului diplomatic şi al Ministerului Afacerilor Externe. În baza concluziilor acestui audit ar fi cazul să se purceadă la schimbări după modelele unor state din UE diplomaţia cărora a demonstrat eficienţă.”

Procurorii urmează până joi să decidă dacă cer mandat de arestare și îl pun sub învinuire pe fostul ambasador moldovean la Moscova, Andrei Neguța. Detalii din anchetă deocamdată nu sunt făcute publice, iar opoziţia pro-europeană din parlament a lansat între timp mai multe supoziţii. Potrivit deputatului Platformei DA Chiril Moţpan anabolizantele ar fi fost scoase clandestin din regiunea transnistreană. Iar deputatul PAS Lilian Carp a spus că este cercetat doar un mic episod dintr-o schemă mai amplă de trafic de anabolizante prin care, pe parcursul anului au fost transportate cu maşini diplomatice peste 360 de kilograme de substanţe interzise, care au adus participanților profituri de zeci de mii de euro.

Previous Next

XS
SM
MD
LG