Linkuri accesibilitate

„...ca și cum ai declara că te însori, fără mireasă”/ Nicolae Negru, Ziarul Național


Moldova - news-stand in Chisinau

Anunțul liderilor opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase, precum că sunt gata să-și asume guvernarea, inclusiv prin preluarea funcției de premier și președinte al Parlamentului, seamănă „a joc politic”, crede editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

Din presa zilei, cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct


„Ca să-ți asumi guvernarea nu e suficient să declari aceasta, trebuie să dispui și de o majoritate parlamentară, altfel Guvernul poate fi demis cu prima ocazie, cu primul dezacord cu celelalte fracțiuni parlamentare. A declara că îți asumi guvernarea fără a avea o majoritate parlamentară și fără a anunța cu cine o vei forma-o e ca și cum ai declara că te însori fără să ai mireasă”, notează Negru. Comentatorul găseşte oarecum firească decizia blocului ACUM de a se separa în două fracţiuni parlamentare. „Dacă se forma doar o fracțiune, atunci cineva dintre lideri rămânea pe planul doi”, crede Nicolae Negru.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea priveşte separarea blocului ACUM în două fracţiuni parlamentare drept o destrămare ce arată că Andrei Năstase şi Maia Sandu nu pot depăşi neînţelegerile dintre ei. „Cele două partide, totuşi, pun deasupra micile rivalităţi şi demonstrează că sunt absorbite de politică”, a declarat analistul citat de PublikaTV. Cât despre anunţul blocului că vrea să-şi asume guvernarea, Ciurea spune că e o decizie „oarecum haioasă, pentru că, totuşi, regula politicii spune că la început trebuie să ai voturi, pentru ca ulterior să promovezi politicienii, liderii în funcţie de răspundere”, conchide Corneliu Ciurea.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că formarea a două fracțiuni de către blocul ACUM era o decizie firească având în vedere arhitectura acestui bloc. „Nu aș vorbi despre un divorț politic sau despre o scindare dramatică a blocului ACUM. Acesta a acumulat un anumit capital politic în aceste alegeri și ar fi o manifestare de lipsă de pragmatism ca acest capital politic să fie irosit în van”, a menționat analistul citat de agenţia de presă IPN. „Există și anumite avantaje ale faptului că s-au divizat în două fracțiuni. Chiar și din punct de vedere tehnic. Totodată, această încercare de a sublinia foarte tranșant și cu o deosebită pregnanță că păstrează unitatea trădează cumva niște temeri că nu totul este în regulă”, a mai notat Anatol Țăranu.

Analistul politic Dionis Cenuşă exclude o eventuală acceptare a candidaturilor blocului ACUM, Andrei Năstase şi Maia Sandu la funcţiile de spicher şi respectiv premier. „Dacă opoziţia într-adevăr se doreşte a fi realistă, atunci un guvern tehnic cu un prim-ministru apolitic ar fi o idee mai fezabilă”, spune politolgoul citat de TVR Moldova. „Toate argumentele Blocului ACUM despre „statul captura” sunt valide, dar toate acestea fac imposibilă crearea unei guvernări cu participarea blocului. Socialiştii au mai multe şanse să se înţeleagă cu nucleul oligarhic al Democraţilor, decât cu blocul ACUM”, mai afirmă analistul. Miza blocului ACUM este, aşa cum au meţionată şi fruntaşii acestuia, alegerile locale. „Nimic nu s-a spus despre alegeri anticipate”, observă Cenuşă. „Blocul ACUM este în proces de devenire a unei opoziţii parlamentare, cu gândul deja la alegerile locale din vara”, concluzionează Dionis Cenuşă.

Analistul politic Ion Ţăbîrţă apreciază ca pur formale consultările şefului statului cu partidele parlamentare. „Lucrurile care cu adevărat vor decide ce vom avea, ce fel de alianță, dacă în general vom avea vreo alianță, se decid în culise”, afirmă analistul citat de Radio Chişinău. După părerea sa, cel mai vehiculat scenariu este o alianță între PD și PSRM, dar acesteia i s-ar opune Moscova. „Mai rămâne scenariul unei alianțe formate de către democrați împreună cu deputați care ar părăsi fracțiunile lor, căreia însă i s-ar opune Igor Dodon și Occidentul, și, în această situație, probabilitatea unor alegeri anticipate prinde mai mult contur”, concluzionează Ion Ţabîrţă.

Comentatorul politic Vlad Ţurcanu semnează un editorial pe cotidianul.md în care constată că „Parlamentul de la Chișinău a fost dintotdeauna sălașul unui șir întreg de figuri controversate, antinaționale sau pur și simplu întâmplătoare”, iar noua legislatură nu e o excepţie. „Dacă ne dorim cu toții ca Parlamentul să fie dominat de persoane progresiste, echilibrate și integre, de ce atunci o dată la patru ani constatăm cu surprindere că ele sunt în minoritate?”, se întreabă comentatorul. După părerea sa, răspunsul la această întrebare poate fi găsit nu atât în războiul continuu dus de Sistem împotriva lor, ci, mai ales, în prestația îndoielnică a elitelor politice de dreapta, pro-europene și pro-românești. „Cei din prima linie cad foarte repede. Unii sunt răpuși de lipsa lor de consistență și principialitate. Alții, de orgoliul lor nemăsurat. Dar cei mai mulți de setea lor de parvenire și de dorința de a se pricopsi. Bineînțeles că, după ce au fost folosiți, au fost aruncați peste bord”. Concluzia lui Vlad Ţurcanu e că noua generație de politicieni pro-europeni autentici trebuie să gândească și să acționeze pe termen lung, nu impulsiv, de pe o zi pe alta.

Adevărul.md îl citează pe liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski declarând că şeful statului Igor Dodon se ocupă de „lozinci politice”, atunci când vorbește despre un plan de soluționare a problemei transnistrene, care ar fi foarte aproape de realizare. Pentru a demonstra pretinsa imposibilitate a soluționării problemei transnistrene, liderul de la Tiraspol l-a îndemnat public pe Dodon, la o televiziune locală, să răspundă la câteva întrebări, inclusiv cea dacă respectă alegerea liberă a transnistrenilor la referendumul din 2006, când majoritatea s-a exprimat pentru independența Transnistriei. Krasnoselski a mai spus că în stânga Nistrului, la 30 de ani de la conflictul armat, „s-a creat un stat independent, cu instituţii independente, sistem bancar şi economie proprii şi că poporul Transnistriei a folosit principiul la autodeterminare”.

La zece ani de participare a R. Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, Chișinăul a reușit să obțină unele progrese, în special în domeniul economic, titrează Radio Chişinău. Experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene care au evaluat rezultatele și perspectivele Parteneriatului Estic pentru R. Moldova constată însă regrese în asigurarea independenței justiției și a presei. „Nu am reușit să fim mai aproape în partea de perspectivă europeană, iar în urma evenimentelor din 2018 această perspectivă s-a îndepărtat de noi. Derapajele din ultimii ani ne-au îndepărtat de două grupuri de valori europene de bază: democrație și supremația legi. Noi nu am reușit să excludem interesele grup, un exemplu elocvent fiind modul în care s-a realizat reforma justiției(...) Procesul de luare a deciziilor din R. Moldova e puternic conectat de partidele politice”, a menţionat expertul IPRE, Iulian Rusu.

Majoritatea dosarelor penale deschise pe numele primarilor au fost clasate din cauza absenţei corpului delict sau a expirării termenului de prescripţie, informează NewsMaker.md cu referire la un studiu al Institutului Viitorul. Majoritatea cauzelor împotriva aleşilor locali sunt pentru abuz de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Numărul de cauze s-a dublat practic în 2017. Expertul Veaceslav Ioniţă observă că dosarele împotriva primarilor nu ar fi motivate de încălcări ale legislaţiei, ci de cu totul alţi factori. În două cauze bunăoară, primarilor li s-a reproşat că nu au transmis la timp nişte documente: într-un caz primarul nu a transmis comisie de licitaţie declaraţia persoanei fizice, iar în altul – nu a transmis consiliului raional un răspuns al unei instituţii de stat. „Nu este clar care e gradul de pericol social al unor astfel de fapte pentru a porni dosare contravenţionale împotriva primarilor”, a menţionat expertul Viorel Pîrvan.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG