Linkuri accesibilitate

Cafeneaua „Guguță” – un litigiu fără sfârșit


Protestul Occupy Guguță
Protestul Occupy Guguță

Covidul, care ne-a lovit puternic, pare să bată în retragere grație procesului de vaccinare, chiar dacă ritmul imunizării este încă foarte lent în Republica Moldova. În orice caz, pandemia cedează în fața altor subiecte de presă – campania electorală, în primul rând.

Există însă o temă eternă: corupția, schemele de delapidare a avutului public, care continuă să înflorească, iar cea mai la vedere este scumpirea continuă a carburanților și, pe cale de consecință, a produselor alimentare.

E o adevărată învolburare, o mobilizare paroxistică a petroliștilor, în complicitate cu ANRE și Consiliul Concurenței, afirmă presa, pe care venirea la putere, după alegerile din 11 iulie, a unei eventuale garnituri pro-europene reformiste îi face să stoarcă biata țară și pe cetățenii ei de ultimele resurse. Sunt oameni și entități care n-au plecat, nu s-au „dizolvat”, după ce capii regimului oligarhic, Plahotniuc și Shor, au fugit în străinătate, de unde continuă să tragă sfori, punând în aplicare o strategie de spoliere a economiei naționale, dintr-o pornire irepresibilă, patologică, am spune, de a fura, sabota, demola.

Angajatul unei cunoscute companii de carburanți, pe care l-am întrebat zilele trecute cât va mai continua nebunia scumpirilor la pompă, în loc de răspuns mi-a adresat un îndemn: „Vă rog să transmiteți doamnei Maia Sandu și partidelor care o susțin să spună tranșant la întâlnirile cu alegătorii că imediat ce vor ajunge la guvernare vor pune capăt acestui dezmăț. Scumpirea carburanților îi bate la buzunar pe toți cetățenii, indiferent de preferințele lor politice. Lumea e tare supărată și indignată!”

I-am promis interlocutorului meu că așa voi face și, iată, dau mai departe sugestia lui.

„După noi măcar potopul!”

De sloganul „acu-i acu’” sau „după noi măcar potopul!” se conduc și unele firme imobiliare, domeniu în care sub protecția unei justiții șantajabile, sensibile la peșcheșuri, se dau marile „tunuri”. Ne-o demonstrează interminabilul litigiu în jurul cafenelei „Guguță” din Chișinău.

Firma „Regate Imobiliare” conectată, după informațiile presei, la interesele oligarhului Plahotniuc, a obținut săptămâna trecută la judecătoria sectorului Râșcani din Chișinău o sentință favorabilă, care îi permite să ridice în locul cafenelei „Guguță”, aflată într-o stare avansată de delabrare, un bloc multietajat: hotel, centru de business și recreere pentru îmbogățiții tranziției basarabene și pentru partenerii lor dubioși de peste hotare.

O decizie-bombă, care intervine într-un moment când toată lumea credea că aberantul proiect a fost îngropat, după ce Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Consiliul Național al Monumentelor Istorice au emis în 2019 – Plahotniuc dăduse bir cu fugiții – avize negative privind această construcție. Ei bine, magistrații din sectorul Râșcani au declarat ilegale aceste hotărâri și, de asemenea, au invalidat decizia actualului viceprimar, Victor Chironda, care a anulat certificatul de urbanism eliberat acum câțiva ani de predecesorul său, viceprimarul Nistor Grozavu – un personaj uns cu toate alifiile regimului Plahotniuc.

Așadar: a fost nevoie să se consume zeci de proteste ale societății civile – mișcarea de tineret Occupy Guguță fiind chiar unul din germenii revoltelor anti-oligarhice din anii 2017-2018 –, și a căzut un regim politic abuziv (sau cel puțin fațada acestuia), ca să ne întoarcem, după doi ani, de unde am pornit: aceeași companie, „Regata Imobiliare”, să-și scoată în justiție un verdict favorabil și să meargă înainte cu monstruosul proiect.

Viceprimarul Victor Chironda a anunțat că va contesta decizia magistraților din sectorul Râșcani în instanțele superioare, dar când ne gândim ce oameni exercită actul de justiție în Republica Moldova – de pildă, cazul Clima, președintele Curții de Apel, demis printr-un decret al președintei Maia Sandu, personaj acuzat de numeroase ilegalități, inclusiv de anularea alegerilor din Chișinău în primăvara-vara anului 2018! –, nu e deloc sigur că centrul capitalei nu se va transforma într-un oribil șantier, sacrificând Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. În orice caz, dl Chironda e hotărât să nu cedeze.

Ridicarea unui asemenea bloc va distruge o parte din patrimoniul nostru istoric și cultural

Ce șochează totuși cel mai mult în acest „litigiu juridic” este indolența pretinsului dezvoltator imobiliar și a judecătorilor care i-au avizat favorabil recursul. Aceștia nu au nicio tresărire de conștiință legată de faptul că ridicarea unui asemenea bloc va distruge o parte din patrimoniul nostru istoric și cultural. Această încăpățânare și nesimțire „cu program” din lumea afacerilor s-a dezvoltat și extins pe fondul impunității penale, încurajată de instituțiile statului, în primul rând de justiție.

Aflată într-o stare avansată de degradare, cafeneaua „Guguță” se cuvine, desigur, să capete o nouă destinație. S-au lansat destule propuneri salutare în acest sens: pe locul său ar fi potrivit să fie edificat un complex cultural de 2, maxim 3 etaje, care să se înscrie armonios în peisaj și să nu tulbure „meditația” statuilor din parcul „Ștefan cel Mare”. Un lăcaș cultural care să cuprindă o librărie (de tip „Cărturești”), o sală de conferințe, o cinematecă, galerii de artă pentru tinerii artiști plastici, o cafenea literară cu ștaif... Acest așezământ va spori afluxul de vizitatori și va conferi întregii Grădini Publice – martor al istoriei basarabene din secolul XX – o atractivitate în plus, îi va adăuga amprenta modernității culturale.

Proiectul despre care vorbim este pe deplin realizabil. Suntem totuși într-un alt context. Avem un șef al statului atașat spiritului civic și valorilor naționale, culturale. Avem un guvern (provizoriu) care, zice-se, nu mai ascultă de ordinele oligarhului. Procuratura Generală ne asigură și ea că luptă cu nedreptatea (sau cel puțin… cu nedreptatea unora). Sperăm și breslele de creație, azi când riscul e mult mai mic, în primul rând Uniunea Scriitorilor, să aibă un cuvânt mai greu de spus pentru a opri distrugerea și batjocorirea centrului nostru istoric.

Cu atât mai stranie este obsesia celor de la „Regate Imobiliare”, cu cât există în Chișinău destule hoteluri abandonate care-și așteaptă salvatorii. De pildă, „Național” – cândva perla industriei turismului din RSS Moldovenească, acaparat în anii din urmă de boschetari și aurolaci. Vizavi, lângă Academia de Științe, se află hotelul „Chișinău” care emană un puternic aer vetust, sovietic. Apoi Hotelul „Cosmos”, nefinalizat într-o aripă a sa. De asemenea, hotelul „Turist” de pe bulevardul Grigore Vieru. Sunt edificii situate, la fel, în zona centrală, foarte circulată a orașului.

O rană deschisă în inima Chișinăului este scheletul de beton (care tot un hotel s-a vrut) de lângă Muzeul de Arte Plastice „Casa Herza” (un alt caz de corupție, nici până azi elucidat, datând din perioada mandatelor primarului Urechean)...

Cafeneaua „Guguță” a împrumutat numele unui personaj îndrăgit de generații de copii din Basarabia: băiețelul cu o cușmă uriașă, ce putea să cuprindă și să ocrotească de intemperii un sat întreg, ba chiar toată Moldova. Scriitorul Spiridon Vangheli, cel care l-a creat pe Guguță, a trecut prin Covid și a învins boala. Ofensiva corupției – cinică, rapace, demolatoare –, care atacă organismul național cum o molimă celulele unui corp sănătos, trebuie să înceteze. Credem că societatea civilă, scriitorii, artiștii, intelectualii, dar și cetățenii de rând nu vor permite intrarea buldozerelor pe Aleea Clasicilor Români.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG