Calea Ucrainei spre independența din 1991 în imagini
La 24 august Ucraina sărbătorește Ziua Independenței. În timp ce țara luptă să-și apere suveranitatea în fața invaziei ruse, Radio Europa Liberă aruncă o privire înapoi la acest moment istoric și arată cum Ucraina a rezistat presiunii politice din partea Moscovei pentru a deveni un stat independent.

1
Mii de oameni purtând culorile naționale ale Ucrainei demonstrează în fața sediului Partidului Comunist de la Kiev în August 1991. În timpul erei sovietice, identitatea lingvistică, culturală și religioasă a Ucrainei era suprimată. Ucrainenii erau deseori uciși, închiși sau exilați pentru simplul motiv că erau bănuiți că sunt în favoarea independenței țării lor.

2
Dizidenții, în special, au plătit scum, precum Vasîl Stus, Iuri Litvin și Oleksa Tihi, care au fost reînhumați (foto) la Kiev pe 19 noiembrie 1989, cu drapele ucrainene, interzise atunci, arborate cu mândrie. Cei trei au murit ispășind pedepse cu închisoarea pentru diverse delicte, între care „activitate anti-sovietică” și „agitație și propagandă anti-sovietică".

3
Pe 21 ianuarie 1990, trei milioane de ucraineni au format un lanț uman, „Valul ucrainean”, de la Liov la capitala Kiev (foto), pentru a celebra a 71-a aniversare a unei republicii ucrainene de scurtă durată, înființată în 1919. A fost cea mai mare demonstrație din ultima perioadă a Ucrainei sovietice.

4
Alegerile din martie 1990 au înlăturat monopolul puterii deținut de Partidul Comunist în Ucraina. Câteva luni mai târziu, în timp ce președintele sovietic Mihail Gorbaciov încerca să prevină dezintegrarea URSS, sute de mii de oameni au participat la proteste și greve în toată Ucraina, cerând independență.
„Revoluția pe granit” (foto), a fost un protest studențesc ținut în octombrie acel an în Maidan Nezalezhnosti (Piața Independenței) de la Kiev.
„Revoluția pe granit” (foto), a fost un protest studențesc ținut în octombrie acel an în Maidan Nezalezhnosti (Piața Independenței) de la Kiev.