Linkuri accesibilitate

Camere de supraveghere rutieră pentru neliniștea șoferilor indisciplinați


Ministerul de Interne a anunțat că a reactivat mai multe camere de supraveghere pe drumurile naționale și a montat alte 23 de camere de ultimă generație pentru a monitoriza traficul în puncte considerate periculoase pentru pietoni. Periculoase mai ales din cauza pornirii unor șoferi de a accelera, cauzând astfel accidente rutiere. În total, este vorba de 36 de camere. Dar ce așteptări au autoritățile și, mai ales, cum este văzută inițiativa de transportatori?

Camere de supraveghere rutieră pentru neliniștea șoferilor grăbiți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00

Sunt aproape zece ani de când au fost instalate camere de luat vederi pe unele artere ale capitalei și pe drumuri naționale. Până în iuie 2014, 41 de intersecții erau supravegheate de 350 de camere. Instalarea rețelei a fost finanțată dintr-un grant de 5 milioane de dolari, acordat de guvernul Chinei. Câțiva ani mai târziu, săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” scria că sistemul de monitorizare învechit devenise nefuncțional, fiind discreditat de afaceriști cu relații în lumea politică. Statul s-a dovedit a fi un manager prost care nu a putut valorifica oportunitatea de a avea siguranță la trafic și încasări la buget, concluzionau jurnaliștii.

De curând autoritățile și-au propus să reanimeze sistemul, iar în ziua de 10 februarie au anunțat că au fost puse în funcțiune 23 de camere moderne de supraveghere în puncte „cheie” de pe traseele naționale, în special în locuri considerate periculoase pentru pietoni. Secretarul de stat de la Ministerul de Interne, Viorel Cernăuțeanu, spune că anul trecut au avut loc mai mult de 2500 de accidente, de pe urma cărora au avut de suferit aproape trei mii de oameni.

„Este un mecanism de identificare, fie că vorbim de persoane care au un anumit statut infracțional sau mijloace de transport ce pot fi ușor documentate și stabilită traseul acestora. Obiectivul de bază este reducerea la maxim a accidentelor rutiere, siguranța atât a pietonilor, cât și a conducătorilor auto. Să știm că nu ne așteaptă un risc în spațiul public, pe drumurile naționale.”

Noile camere de supraveghere vor fi folosite pentru monitorizarea traficului rutier, putând înregistra contravențiile comise de șoferi. După ce vor fi detectate, acestea vor ajunge în gestiunea inspectorilor pentru verificare, iar șoferii ar urma să fie citați și amendați, explică secretarul de stat de la MAI. Directorul Serviciului de Tehnologii Informaționale, Alexandru Putere, dă asigurări că noile camere sunt „inteligente”, adică pot calcula inclusiv viteza medie pe care a avut-o șoferul atunci când a trecut printr-o localitate, unde limita de viteză e de 50 de km.

Inițiativa Ministerului de interne este văzută cu ochi buni de transportatori, care susțin că astfel poate fi exclus și excesul de zel al unor agenți de patrulare care mai degrabă sunt preocupați de propriul profit decât de siguranța șoferilor și a pietonilor.

E normal ca să lucreze camere de luat vederi

Administratorul Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova, Dumitru Albulesa, crede că noul sistem va disciplina șoferii care obișnuiesc să accelereze peste limita admisibilă: „Regula circulației este o regulă care trebuie respectată, fiindcă șoferul, pe lângă faptul că răspunde de propria viață, mai răspunde și de siguranța celorlalți participanți la trafic. E normal ca să lucreze camere de luat vederi. Supravegherea stimulează disciplina. Știți cum e la noi, în Moldova, zicala că fără frică nu e stimă încă funcționează.”

Singura dată când a fost consultată opinia publică privind necesitatea unor camere de supraveghere video pe străzile, a fost în 2014. Atunci, în cadrul Barometrului Opiniei Publice, realizat de IPP, 79 la sută dintre respondenți aveau păreri pozitive despre un asemenea proiect, considerându-l „binevenit” și care „disciplinează participanții la trafic”.

XS
SM
MD
LG