Linkuri accesibilitate

Cu mitingul de la Iaşi, Liviu Dragnea „a reușit să rupă” România în două (Sabin Gherman/ Newsweek România)


„Campania pentru Europa s-a mutat pe teren românesc” (Magda Grădinaru/ Ziare.com).

Presa comentează cu ușurare că summit-ul Uniunii Europene de la Sibiu s-a încheiat cu bine, ba chiar peste așteptări. „De ziua Europei, președintele Klaus Iohannis a reușit să proiecteze (…) imaginea luminoasă a unei Românii capabile să respire puțină normalitate. (…) A fost un succes organizatoric, o mică lovitură de campanie electorală pentru popularii europeni. Au avut loc scene spontane bine gândite și executate, băi de mulțime, cu sibieni aplaudând ordonat și lume fericită să dea nas în nas cu Merkel, Macron, Juncker sau Tusk. Televiziunile au difuzat cadre superbe dintr-un oraș bine îngrijit, ele puteau fi din orice orășel mai dichisit din Europa apuseană”, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media.

Magda Grădinaru, de la ziare.com: „Constatarea că România are noroc încât se poate descurca, în unele momente din istorie, și cu politicieni mai puțin iscusiți, a făcut-o P.P. Carp. Este un astfel de moment, când România a fost transformată într-un vârf de lance al campaniei de reinventare a Uniunii Europene. (…) Dacă mizele politice nu au fost grave, reuniunea șefilor de stat și de guvern de la Sibiu a fost recuperată simbolic, prin specularea pro-europenismului unei țări aflate, astăzi, sub tirul naționalist al regimului politic condus de Liviu Dragnea”. Jurnalista spune că adoptarea unei declarații comune nu e un lucru minor, pentru că nu e uzual să se adopte asemenea documente la summit-uri informale.

„Campania pentru Europa s-a mutat pe teren românesc, un capital simbolic care va conta pentru România (…). Va conta și pentru președintele Klaus Iohannis, care a fost gazda acestui summit, în care Angela Merkel, Emmanuel Macron, Donald Tusk au mers printre oameni, le-au strâns mâinile, au zâmbit, s-au lăsat fotografiați de aproape - o provocare pentru SPP - creând percepția că unele ziduri au căzut, iar cetățenii iau parte la acest moment fondator”, mai scrie Magda Grădinaru în comentariul publicat azi pe ziare.com.

Ce a reușit să facă președintele Partidului Social-Democrat Liviu Dragnea ca să boicoteze această reușită: „a reușit să rupă” România în două, scrie Sabin Gherman în Newsweek România. Dacă la Sibiu liderii europeni au avut parte de băi de mulțime fiind primiți cu entuziasm de sibieni, Dragnea a adunat la Iași 10-15.000 de susținători, sau poate mai mulți, nu se știe, doar că participanții la mitingul PSD au fost aduși cu japca. Gherman scrie că au fost luați până și medici din gardă, asistați social, „tot ce mișcă”. În plus, „Dragnea și-a adus jandarmii ca să-i vegheze anti-europenismul”. Dan Tăpălagă scrie în articolul amintit că „niciodată în viața lor liderii PSD n-au fost atât de dur taxați de public în campanie pe oriunde scot capul”. Fiindcă nu doar Dragnea a fost huiduit, ci și premierul Viorica Dăncilă, care a încercat să se rupă de Dragnea încropindu-și un fel de turneu transilvan, de vreme ce socialiștii europeni reuniți la Sibiu n-au dorit să o întâlnească nici pe domnia sa, nici pe liderul PSD.

Comisarul european Corina Crețu acordă un amplu interviu pentru ziare.com în care comentează pe larg derapajele PSD-ului. A asistat cu tristețe în ultimii ani la degradarea severă a imaginii României în ochii celor de la Bruxelles. PSDl de azi nu mai are nicio legătură cu doctrina socialistă, iar după reprimarea manifestației din 10 august de la București, domnia sa a înțeles că nu mai poate rămâne membru.

XS
SM
MD
LG