Linkuri accesibilitate

Candidați și mize. Ultima zi pentru înscrierea în cursa alegerilor locale


La alegerile din februarie 2019, Chișinău
La alegerile din februarie 2019, Chișinău

Ultima zi pentru înscrierea în cursa alegerilor locale. La 20 octombrie, votanţii urmează să aleagă 898 de primari, 1.116 consilieri raionali, 10.564 de consilieri locali. Alegerile locale sunt primul test pentru clasa politică după preluarea puterii de PSRM- ACUM.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:23 0:00
Link direct



Liubomir Chiriac, directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, sugerează că în cursa electorală se avântă prea mulți candidați care nu cunosc bine problemele administrației locale. „Candidații la funcția de primar nu au programe bine puse la punct, nu sunt viziuni cum trebuie să se dezvolte comunitățile; mă refer inclusiv la municipiul Chișinău. Sunt foarte multe stânci subacvatice. Mă refer și la legislație, mă refer și la însăși modalitatea de finanțare a comunităților și, din păcate, încă nu este un program clar din partea Guvernului, cum intenționează să dezvolte în continuare sistemul de administrație publică, care sunt viziunile vizavi de dezvoltarea comunităților. Sperăm că totuși în timpul apropiat partidele vor fi cu mult mai concrete în ceea ce își propun să facă la nivel local. Nu știu, eu n-am văzut încă programe concrete, nu văd în ce mod ar putea să scoată țara din impas.”

Liubomir Chiriac
Liubomir Chiriac


Politologul Mihai Cernenco admite că, după preluarea puterii de către PSRM-ACUM, lucrurile revin la normalitate și autoritățile de la centru vor lăsa administrația locală să se preocupe de problemele cetățenilor. „Se va așeza cât de cât administrația publică locală, pentru că n-am văzut să le facă dosare primarilor. Noi știm câți primari a avut Partidul Democrat și știm de ce, dar în al doilea rând, de faptul care va fi și ce administrație va fi aleasă în locale vor depinde alegerile prezidențiale și, în al treilea rând, ne-am putea pomeni și cu alegeri anticipate. Ce-i drept, după semnarea acordului dintre PSRM și Blocul ACUM se pare că se va mai lungi această coaliție și deci problemele care au copleșit satele și, în general, Republica Moldova, exodul masiv al cetățenilor diminuează foarte mult din importanța administrației publice locale, inclusiv din satele noastre. De aceea, primarul trebuie să soluționeze atât problemele celor vârstnici, care în majoritate au rămas la țară, cât și crearea locurilor de muncă pentru cei mai tineri, dar și ale unor persoane și ale unor familii care sunt destul de vulnerabile.”

Miza cea mai mare a acestor alegeri este municipiul Chișinău, în special, lupta pentru funcția de primar general al capitalei. Aici se va da cea mai mare bătălie politică, în cursă s-au înscris 21 de candidați, 20 având în spate sprijinul partidului și unul este independent. Liubomir Chiriac observă că dreapta nu a fost pregătită să se coaguleze pentru a face front comun în această campanie electorală. „Nu prea înțeleg de ce foarte mulți se înghesuie pe dreapta, pe de o parte, dar pe de altă parte, cei care se înghesuie pe dreapta nu au experiență suficientă, încă nu s-a remarcat chiar nimeni dintre dânșii, nu au reușit să demonstreze calitățile manageriale și, totodată, nu este echipa. Cel puțin, noi nu cunoaștem niciun candidat cu o echipă bine pregătită, cu o echipă profesionistă, cu viziuni care ar putea să soluționeze mai multe probleme ale chișinăuienilor. Mă refer la drumuri, la salubrizare... Dacă vine un primar cu o soluție, mă refer la o chestiune banală – să scăpăm de mirosul acesta care de-acum mai mult de o lună totuși ne înăbușă și știți că primarul știe ce vrea să facă, dar întrebați-l pe fiecare candidat, sunt sigur că nimeni nu știe cum să soluționeze problema respectivă. Lupta cea mai mare, de fapt, se duce între candidații de dreapta. De ce se întâmpla așa? Fiindcă ei nu găsesc limbaj comun sau, mă rog, au viziuni complet diferite referitor la faptul cum trebuie să se dezvolte municipiul? Eu nu cred. Nu știu, ceva se întâmplă. Poate în anumite situații ambițiile personale depășesc cu mult potențialul pe care îl au referitor la dezvoltarea municipiului...”

Mihai Cernenco
Mihai Cernenco


I-am întrebat pe interlocutorii mei dacă va fi diminuat caracterul geopolitic în aceste alegeri locale.

Liubomir Chiriac: „Cei care vor aborda geopolitica nu au miză foarte mare pentru cetățeni. Cetățeanul totuși așteaptă lucruri concrete. Noi am vorbit de geopolitică o perioadă destul de lungă și țara nu s-a dezvoltat, municipiile, satele noastre au rămas la un nivel foarte redus de dezvoltare. Eu nu cred că cei care au să vorbească despre geopolitică o să aibă foarte mari sorți de izbândă. Nu cred!”

La Chișinău cel mai probabil va fi și turul doi al acestor alegeri locale. S-a promis, cel puțin, că se va face abstracție de geopolitică. Admiteți că s-a abandonat geopolitica?

Mihai Cernenco: „Cel puțin la socialiști l-am văzut pe Vaniușa Ceban, că el când era cu comuniștii, era Ivan Ceban, dar acum îl văd Ion Ceban, am văzut că și-a scos steluța de pe sigla sa, vrând să demonstreze că el este într-un fel mai puțin geopolitic. Eu cred că va fi prezent factorul geopolitic în actuala campanie, dar nu într-atât de pronunțat.”

Europa Liberă: Unioniștii vor aborda subiectul acesta?

Mihai Cernenco: „Sigur! Acesta este, de fapt, elementul fundamental al lor. Vor critica actuala guvernare și vor spune că este o „coaliție Kozak”, dar, dacă să fim realiști, mi se pare că blocul unionist nu are nicio șansă la Chișinău.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG