Linkuri accesibilitate

Candidata Partidului Șor care câștigă în Găgăuzia promite să deschidă o reprezentanță a regiunii la Moscova 


Potrivit datelor publicate de Consiliul Electoral de la Comrat duminică seara, candidata Partidului Șor a obținut peste 52% din voturi, iar oponentul ei – candidatul independent Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, a adunat peste 47% din voturi
Potrivit datelor publicate de Consiliul Electoral de la Comrat duminică seara, candidata Partidului Șor a obținut peste 52% din voturi, iar oponentul ei – candidatul independent Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, a adunat peste 47% din voturi

Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, care, potrivit rezultatelor preliminare, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, pledează pentru relații mai strâns ale autonomiei cu Federația Rusă.   

„Suntem un partid pro-rus. Vrem să prietenim în continuare cu Federația Rusă, să prietenim cu alte țări. Nu ne dorim conflicte”, a declarat Guțul pentru presa rusă, după anunțarea rezultatelor preliminare ale turului doi.

Printre primele acțiuni pe care ea intenționează să le facă ar fi să deschidă o reprezentanță a Găgăuziei la Moscova și să inițieze negocieri pentru deblocarea exporturilor de produse agro-alimentare moldovenești în Rusia, interzise în 2022 pe motiv că ar încălca normele sanitare.

Potrivit datelor publicate de Consiliul Electoral de la Comrat duminică seara, candidata Partidului Șor a obținut peste 52% din voturi, iar oponentul ei – candidatul independent Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, a adunat peste 47% din voturi.

Pentru Guțul și-au dat votul 27.376 de alegători, iar pentru Uzun – 24.913 alegători. Uzun și-a recunoscut înfrângerea. După anunțarea datelor preliminare, el a spus că Evghenia Guțul a învins cu o mică diferență și că respectă alegerea găgăuzilor.

Pe 13 mai, cu o zi înainte de turul doi al alegerilor, oamenii legii au efectuat din nou percheziții în dosarul pornit pentru coruperea alegătorilor din Găgăuzia, în care este vizat staff-ul Evgheniei Guțul.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, din martie și până în prezent, Guțul și echipa sa ar fi utilizat mijloace financiare din partea unui grup organizat pentru a determina alegătorii s-o voteze și pentru remunerarea ilicită a activiștilor.

Oamenii legii susțin că există probe care ar arăta că activiștii Partidului Șor ar fi primit fiecare câte 15.000 de lei pentru a corupe 30 de alegători de a vota în favoarea Evgheniei Guțul. Pe de altă parte, formațiunea susține că puterea încearcă prin „șantaj, amenințări și rețineri” să le sperie susținătorii ca să nu mai participe la protestele antiguvernamentale.

Poliția a sesizat Comisia Electorală din Găgăuzia cu privire la presupuse încălcări admise de staff-ul candidatei. Comisia de la Comrat nu a luat vreo decizie, dar președinta lui, Iana Covalenco, a spus că sesizarea „are caracter informativ și nu conține dovezi”.

De asemenea, începând cu 10 mai, Curtea Constituțională examinează solicitarea Guvernului de a scoate în afara legii Partidul Șor, pe motiv că „a încălcat principiile statului de drept și a acționat împotriva suveranității R. Moldova”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG