Linkuri accesibilitate

Candidatul socialiștilor pentru alegerile din Hâncești, contestat la Comisia Electorală Centrală


Contestații la Comisia electorală centrală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link directCu zece zile înainte de noile alegeri parlamentare din Hâncești, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Mişcarea Unirea cer excluderea din cursa electorală a candidatului socialiştilor, Ştefan Gaţcan. Cele două formaţiuni au anunţat separat că vor sesiza CEC acuzându-l pe Gaţcan că ar încălca legislaţia electorală. În baza unei sesizări similare CEC a cerut miercuri Curții de Apel Chișinău să examineze excluderea din cursă a candidatului Partidului Şor, Vitalie Balinschi.


Contestația împotriva candidatului Partidului Şor, Vitalie Balinschi, a fost depusă de PL, al cărui lider Dorin Chirtoacă candidează în circumscripţia Hânceşti din partea Mişcării Unirea. Liberalii au invocat mai multe încălcări ale legislaţiei electorale comise de Balinschi, între care agitația electorală înainte de începerea campaniei electorale, utilizarea de fonduri financiare şi materiale electorale nedeclarate oficial şi organizarea transportării alegătorilor în scop electoral. CEC a confirmat aceste încălcări şi a cerut Procuraturii Generale să stabilească dacă acţiunile candidatul Partidului Şor Vitalie Balinschi cad sub incidenţa infracţiunii de corupere a alegătorilor, iar Curţii de Apel i s-a solicitat să examineze excluderea din cursă a acestuia.


Vitalie Balinschi și-a exprimat dezacordul cu cu decizia autorităţii electorale pe care a calificat-o drept politică. Deşi această decizie a fost luată urmare a sesizării liberalilor, Balinschi a acuzat PSRM că ar urmări excluderea lui din cursă, acuzaţie respinsă de socialişti. Vitalie Balinschi spune că: „Dacă socialiştii consideră că prin aceste metode vor avea succes în acest scrutin, se greşesc amarnic. Chiar dacă vor exclude toţi concurenţii şi va rămâne doar domnul Gaţcan, el nu va reuşi să învingă în această bătălie. Eu nu mă consider vinovat de nimic, vă asigur că vom merge până în pânzele albe ca să-mi dovedesc nevinovăţia.”

CEC a precizat că va cere Procuraturii Anticorupţie să examineze cazul


Reprezentantul la CEC al Partidului Şor Vadim Banaru a acuzat CEC (care a refuzat să comenteze declaraţiile politice) că a acţionat disproporţionat atunci când a admis sesizarea împotriva lui Balinschi, dar a respins-o pe cea depusă de Partidul Şor împotriva candidatului socialist Ştefan Gaţcan. Celui din urmă i s-a reproşat că ar fi utilizat resurse administrative atunci când a organizat un eveniment electoral în Casa de cultură din comuna Oneşti pusă la dispoziţie gratuit de primarul comunei care este socialist. Partidul Şor a mai invocat că Ştefan Gaţcan, medic de profesie, ar fi mituit alegătorii, oferind consultaţii medicale gratuite într-un punct medical improvizat în incinta Centrului Medicilor de Familie din aceaşi comună Oneşti, localitate care face parte din circumscripţia Hânceşti. CEC a respins ca nefondată sesizarea Partidului Şor argumentând că toţi concurenţii electorali pot organiza evenimente în clădiri publice, cum ar fi Casa de cultură, puse la dispoziție gratuit de autorităţile locale. Iar acel eveniment al candidatului socialiştilor a fost reflectat în rapoartele oficiale depuse la autoritatea electorală. În ce priveşte pretinsa coruperea a alegătorilor prin oferirea de consultații medicale gratuite, CEC a menţionat că verificările poliţiei nu atestă că în cadrul acestor consultații s-ar fi făcut agitaţie electorală. Totuşi CEC a precizat că va cere Procuraturii Anticorupţie să examineze cazul.

Candidatul PSRM a prestat servicii medicale şi nu le-a inclus în rapoartele financiare de la CEC


Mişcarea politică Unirea consideră totuşi că Ştefan Gaţcan a mituit indirect cetăţenii oferind acele consultaţii medicale, motiv din care va depune o sesizare la CEC. Şi Partidul Acţiune şi Solidaritate va cere excluderea din cursă a lui Gaţcan, a anunţat tot joi deputatul PAS, Sergiu Litvinenco: „Se cunoaşte bine că candidatul PSRM a prestat servicii medicale în satul Oneşti şi nu le-a inclus în rapoartele financiare prezentate la CEC şi vom solicita CEC aşa cum a decis în cazul Partidului Şor să iniţieze procedura de excludere din cursă a candidatului PSRM Ştefan Gaţcan.”

Ştefan Gaţcan a respins acuzaţiile ce i se aduc. Cel mai recent sondaj care a măsurat preferinţele alegătorilor din Hânceşti, sondaj realizat de compania iData, îi cotează cu cele mai mari șanse pe Ștefan Gațcan, de la Partidul Socialiștilor și pe candidatul independent Grigore Cobzac, care este susținut de Platforma DA și Partidul Unității Naționale. La o distanță foarte mică este candidata PAS Olesea Stamate sprijinită şi de PLDM, urmată de reprezentantul Partidului Şor, Vitalie Balinschi.

XS
SM
MD
LG