Linkuri accesibilitate

Candidatura lui Mike Pompeo la funcția de secretar de stat a fost aprobată de Comisia pentru relații externe a Senatului american


Mike Pompeo

Mulți analiști spun că în ciuda unor poziții controversate exprimate anterior, Mike Pompeo ar fi un sprijinitor al diplomației.

Comisia pentru relatii internationale a Senatului a votat in favoarea candidaturii lui Mike Pompeo pentru functia de secretar de stat. Cum a fost obtinut acest vot dupa ce initial existau temeri ca cel putin in comisie, Pompeo nu are voturile necesare? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Presedintele Trump a reusit sa-l convinga pe senatorul republican, Rand Paul sa voteze in favoarea candidaturii directorului CIA, Mike Pompeo pentru functia de secretar de stat. Intr-adevar doar cu citeva ore inainte, candidatura parea in primejdie.

Senatorul democrat de Delaware, Chris Coons a acceptat sa voteze prezent, permitind candidaturii sa fie votata in plen, fara acordul Comisiei. Senatorul Paul si-a facut cunoscuta intentia de a vota pentru Pompeo, el schimbindu-si pozitia dupa interventia presedintelui Trump.

Votul in plen nu a fost pus sub semnul intrebarii, acolo Pompeo are numarul necesar, dar administratia a incercat si reusit sa evite o umilinta, daca Comisia de specialitate vota impotriva secretarului de stat desemnat.

Paul a declarat ca saptamini in sir a incercat sa îl convinga pe Pompeo sa spuna ca razboiul din Irak a fost o greseala si ca a venit momentul ca fortele americane sa paraseasca Afganistanul, adaugind sa s-a decis sa-l sprijine pe Pompeo atunci cind acesta a fost de acord cu pozitiile respective, care sint si ale presedintelui Trump.

Hotarirea lui Rand Paul a venit dupa ce doi democrati, care au alegeri in acest an, au anuntat ca il vor sprijini pe Pompeo in plen, ceea ce, practic, ii asigura numirea. Senatorul republican Joe Manchin, din Virginia de Vest a spus ca Mike Pompeo este persoana potrivita sa conduca Departamentul.

Multi analisti spun ca in ciuda unor pozitii controversate exprimate anterior, Mike Pompeo este un sprijinitor al diplomatiei si vrea – spre deosebire de predecesorul lui, Rex Tillerson – sa mareasca rolul Departamentului de Stat in luarea deciziilor de politica externa. In plus, Pompeo este apropiat de presedinte, ceea ce nu a fost cazul cu Tillerson si de acees se va bucura de mai multa influenta.

In al treilea rind, experienta lui in Congres si la conducerea CIA, plus anii petrecuti in armata, l-au pregatit pentru acesta pozitie de mare responsabilitate. Critici sustin ca pozitiile sale sint prea apropiate de cele ale presedintelui si că, de aceea, seful executivului nu va avea in secretarul de stat un consilier dispus sa-i testeze si la nevoie conteste optiunile.

XS
SM
MD
LG