Situația creată după alegerile parlamentare din 24 februarie își are partea ei de insolit, pentru că înregistrăm lucruri care nu s-au mai întâmplat în Republica Moldova.
Prima constatare este că cele trei forțe politice importante din noul Parlament sunt separate de adânci falii ideologice și de atitudine. Dacă în anii din urmă, negocierile postelectorale, adesea exasperante, nu puneau la îndoială în ochii alegătorilor faptul că partidele vor conveni asupra unui program de guvernare, azi avem trei fracțiuni parlamentare, comparabile ca număr de deputați, pentru care coalițiile sunt, practic, o misiune imposibilă sau comportă pierderi enorme de imagine. Un blocaj în care nimeni nu riscă să facă mișcarea eliberatoare. În această situație ne-au adus evoluțiile politice din Republica Moldova, în care regulile democratice au fost abrogate, iar instituțiile statului subordonate unor grupuri de interese.
O altă noutate șocantă a perioadei postelectorale este modul în care Rusia controlează mișcările de trupe în perimetrul politic moldovean. Ieri, în timp ce Blocul ACUM se afla în ședință Consiliului său Politic la care urma să-și elaboreze răspunsul la oferta socialiștilor de a forma o majoritate guvernamentală – ofertă inacceptabilă în viziunea proeuropenilor de la ACUM –, întreaga
Deputații socialiști aleși în Parlamentul unui stat independent, Republica Moldova, au plecat să-și confirme mandatul în capitala fostului imperiu...
fracțiune PSRM se îmbarca în avionul de Moscova. Deputații socialiști aleși în Parlamentul unui stat independent, Republica Moldova, au plecat să-și confirme mandatul în capitala fostului imperiu și, probabil, să ofere garanții că nimeni dintre ei nu se va abate de la programul stabilit și convenit cu „partenerul strategic”.
Iată o imagine mai mult decât emblematică a ceea ce înseamnă Republica Moldova ca realitate (geo)politică.
În cei 27 de ani de „neatârnare” Republica Moldova nu a reușit să iasă de sub control rusesc. Suntem blocați în subdezvoltare și
Blocați în subdezvoltare și sărăcie, cu o populație derutată, manipulată, incapabilă să facă opțiunea clară pentru Lumea liberă...
sărăcie, avem o populație derutată, manipulată, incapabilă să facă opțiunea clară pentru Lumea liberă. Rusia nu și-a făcut niciodată complexe față de Republica Moldova – „ofensiva hibridă” pe care a declanșat-o împotriva Occidentului îi confirmă apetitul de prădător. Ce rost mai are să vânezi spioni ruși „sub acoperire” în parcurile și restaurantele din Chișinău, când Moscova are numeroși politicieni care prestează pentru ea la scenă deschisă?
Dodon, de pildă, cel care înjură ca Voronin (dar nu la fel de convingător, e doar un epigon!) și acuză de „virginitate politică” Blocul ACUM la un post TV rusesc pe care îl retransmite, nu are pic de respect pentru suveranitatea Republicii Moldova și subminează demnitatea funcției de președinte. Servilismul față de Rusia, zborurile săptămânale la Moscova au devenit o marcă de identitate a liderului informal al PSRM. Dar ceea ce s-a întâmplat ieri, 16 aprilie, când mai mult de o treime din parlamentarii moldoveni – socialiștii – au plecat cu toată fracțiunea la Moscova, pentru a stabili cu partidele-surori din Duma de Stat și pesemne și cu alte instituții ale statului rus cum se vor comporta pe scena politică de la Chișinău, nu are echivalent în istoria noastră post-sovietică. Se numește picaj. Picajul unui stat.
Și cu această „subdiviziune de parașutiști”, cum au și fost gratulați în presă socialiștii, care pune mai presus interesele Federației Ruse, nicidecum agenda de dezoligarhizare, proeuropenii de la
Zborul socialiștilor la Moscova trimite în desuetudine toate pledoariile și apelurile la colaborare între Blocul ACUM și PSRM...
ACUM sunt îndemnați să coopereze pentru a scăpa Moldova de mafie… Zborul socialiștilor la Moscova trimite în desuetudine toate pledoariile și apelurile la colaborare între Blocul ACUM și PSRM, nutrite din speranța că printre socialiști poate s-or găsi parlamentari care ar ține la nevoile cetățenilor și la propriile promisiuni din campanie. Să încerci mai mult decât schimbarea (oricum improbabilă) a legii electorale cu o asemenea grupare teleghidată de la Moscova, în eventualitatea alegerilor anticipate, grupare foarte sensibilă, via Dodon, la sugestiile coordonatorului de la Chișinău, este sinucidere politică sigură. Sperăm ca Blocul ACUM să evite capcana.
În această agitație haotică, în care formațiunile aliate, PAS și Platforma DA, își completează pachetul de inițiative de dezoligarhizare, ce vor trebui votate în parlament, cu alte cinici proiecte de lege, iar socialiștii le replică de pe trapa avionului de Moscova că nu vor „discuții sterile”, ci doar coaliție pe patru ani, Partidul Democrat și-a asumat postura de spectator neimplicat, care urmărește filozofic tribulațiile adversarilor.
Apatia, expectativa sa este cumva surprinzătoare, mai ales că PD-ul a anunțat primul, imediat după alegeri, intenția de a guverna, de a oferi țării „continuitate” și „stabilitate” (continuitate „în furt”, stabilitate „în sărăcie” – glumesc malițios unii la Chișinău). Singura reacție a venit ieri, prin gura purtătorului de cuvânt al PD care a criticat Blocul ACUM că este preocupat doar de „funcții” și de „alianțe informale cu socialiștii”.
În schimb, Partidul Democrat n-a avut nimic de comentat în legătură cu plecarea fracțiunii socialiste la Moscova, acolo unde guvernul constatase în timpul campaniei electorale că există o mare problemă la Ambasada Republicii Moldova, transformată într-un adevărat fief de recrutare PSRM și de influențare a diasporei moldovene din Rusia. N-am mai aflat cu ce s-a soldat ancheta inițiată de Ministerul de Externe de la Chișinău, totul pare să fi fost mușamalizat: ambasadorul Neguța, membru PSRM, rechemat din post, și-a reluat între timp activitatea la Moscova și eficiența muncii sale se vede: deplasarea in corpore a fracțiunii socialiste în capitala lui Putin. O întâmplare foarte suspectă, care nu pare să deranjeze nici Partidul Democrat, nici instituțiile abilitate cu siguranța națională.
Asistăm la un scenariu în care Blocul ACUM este încurajat să dialogheze cu socialiștii, nu pentru a se lega ceva din aceste discuții, ci exact cât să se compromită, cât să i se anuleze capitalul de încredere și speranță prin eticheta, mai nouă, de „agenți ai intereselor rusești”. Pentru ca ulterior, la momentul potrivit, să se întâmple din două una: 1. Sau Partidul Democrat va face o alianță cu PSRM (beneficiind de „firmanul de coaliție” eliberat de la Moscova), când se va spune că e singura soluție pentru evitarea alegerilor anticipate, iar socialiștii ne vor asigura că n-au nimic împotriva Acordului de Asociere, doar că ne-ar trebui o relație mai bună cu Federația Rusă. 2. Sau se va merge la alegeri anticipate, evident, după sistemul electoral mixt.
Și democrații, și socialiștii vor declara atunci că vinovați de provocarea alegerilor anticipate, împovărătoare pentru popor, se fac politicienii din Blocul ACUM – „egoiști” și „inflexibili”.
* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.