Linkuri accesibilitate

Carantina: reguli, fente, improvizații, aberații ideologice


Un militar cu mască de gardă la intrarea în Ministerul Apărării de la Chișinău, în plină epidemie de coronavirus
Un militar cu mască de gardă la intrarea în Ministerul Apărării de la Chișinău, în plină epidemie de coronavirus

Cum se confruntă moldovenii cu pandemia? Unii o iau în serios, alții, în schimb...

Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu


După o săptămână de la declararea stării de urgență în Republica Moldova, vedem că moldovenii se împart în câteva categorii. Sunt medicii și alți angajați aflați pe linia întâi a luptei cu pandemia. În aceeași categorie, a rezistenților la Rău, se înscriu și cetățenii care respectă regimul de carantină. Și sunt „sabotorii”: moldovenii cărora nu le pasă – inconștienții, superficialii, iresponsabilii.

Vitalie Ciobanu: Carantina - reguli si fente
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct



Mi s-a întâmplat să asist, stupefiat, la o scenă în Chișinău: tineri mergând în grup, băieți și fete, bine dispuși. Când ajung în dreptul cuiva care poartă mască de protecție se îndeamnă glumeț: „ia tușește în direcția celuia, să-l speriem oleacă!” Tușesc cu toții, se strâmbă, scuipă și râd cu gura până la urechi sub privirile indignate ale trecătorilor.

Pandemie, infecție, coronavirus? Prostii, abureală, manipulare

Moldovenii, mulți dintre ei, refuză să ia în serios pericolul. În weekend au inundat parcurile din oraș și pădurile din apropiere, hotărâți să-și „recupereze libertatea”, după câteva zile de recluziune. Ieșitul la iarbă verde, grătarele sunt dreptul lor inalienabil pe care nu sunt dispuși să-l negocieze. Pandemie, infecție, coronavirus? Prostii, abureală, manipulare. Lor nu li se poate întâmpla nimic. Nu-i conving nici măcar imaginile terifiante din Italia. Sunt cu desăvârșire inocenți... Să vedem dacă-i vor convinge blindatele militare, pe care guvernul le-a scos în stradă, dându-ne senzația că suntem sub stare de asediu. Și de fapt chiar suntem.

Se aud tot mai multe cazuri de moldoveni întorși din țări puternic afectate de virus, care se comportă la fel de dement. Organizează petreceri, zile de naștere cu rude și prieteni – festinuri pe timp de ciumă. Sunt complet insensibili la glasul rațiunii, la exigența autoizolării cu care sunt datori pentru 14 zile față de semenii lor la sosirea în Moldova. Din păcate, cei de acasă nu sunt mai înțelepți, le încurajează deriva iresponsabilă.

Vorbind despre șirul de încălcări ale regimului de carantină, prim-ministrul Ion Chicu a reclamat, cu o iritare vizibilă, sfidarea manifestată de unii preoți ortodocși, care au făcut slujbe în interiorul lăcașelor și i-au împărtășit pe credincioși, după obicei, cu aceeași linguriță, sporind riscul de contaminare. Asemenea situații se vor repeta, atâta timp cât conducerea Bisericii Ortodoxe nu va emite o dispoziție clară de suspendare a slujbelor, așa cum a procedat Biserica Catolică.

Tot pe linie clericală a devenit celebră o excursie de pelerinaj în Ucraina, ai cărei participanți, unii dintre ei, au fost atinși de virus, printre cei infectați nimerindu-se și preotul care a organizat deplasarea.

Aceste elemente ce dau culoare specifică Basarabiei, desigur, nu ne surprind: moldovenii știu să fenteze, să sfideze, să trișeze în orice împrejurare. O epidemie nu le poate schimba năravul.

Dincolo de aceste observații care în alte împrejurări ar putea fi privite cu destulă relaxare sociologică, marea problemă este că numărul bolnavilor crește în fiecare zi, statisticile pe care ni le prezintă oficialii de la Ministerul Sănătății sunt inevitabil parțiale. Se fac analize la Covid 19 în limita testelor disponibile, însă numărul celor infectați, dar neștiuți, nedepistați încă, trebuie să fie mult mai mare, boala riscă să se propage într-un mod abrupt, galopant, gripând, la propriu și la figurat, întregul sistem medical. Cu un singur centru autorizat să efectueze teste la coronavirus, ne putem întreba câți moldoveni au fost testați din cei întorși din țări grav afectate de virus: Italia, Franța, Spania, Portugalia?

În farmacii nu se găsesc măști de protecție, de unică sau multiplă folosință. Ele se importau din China, nu mai e cazul acum, iar lansarea unei linii de producție autohtone întârzie. Resturile de stocuri se epuizează rapid. Ca să nu mai vorbim de carențe mult mai grave, cum e criza acută de aparate de ventilare a plămânilor. Dotarea spitalelor e sub orice critică, salariile celor care luptă eroic în primele rânduri sunt umilitoare – de la medicii de familie și doctorii care fac gărzi de noapte, până la infirmiere și brancardieri.

În acest context dramatic, decizia de concediere a directorului Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, pare destul de stranie. „Pentru îmbunătățirea managementului instituției”, a fost explicația lui Ion Chicu. Pe rețelele de socializare circulă o motivație mult mai concretă: fostul director a permis unui grup de medici, implicați în tratarea bolnavilor de coronavirus, să-și facă teste la o clinică privată, texte care la o parte dintre ei cel puțin au ieșit pozitive.

Intrare interzisa! Inscriptie la sectia de internare a spitalului Toma Ciorba din Chisinau
Intrare interzisa! Inscriptie la sectia de internare a spitalului Toma Ciorba din Chisinau

Ce a fost sancționată: derogarea de la regulamentele interne sau transparența, naivitatea, deloc „politică”, a directorului de la SCR de a fi recunoscut în fața presei că s-a gândit la sănătatea colegilor săi care luptă cu virusul? Transmite oare acest gen de franchețe din partea unui important manager din branșă un mesaj de neîncredere populației în instituțiile de stat medicale, sau e un semnal de alarmă că trebuie întreprinse, rapid, măsuri pentru protejarea lucrătorilor medicali?

Ne convingem o dată în plus că, într-o lume lovită de pandemii, două ministere sunt cu adevărat strategice: Sănătatea și Educația. Fără ele, fără sprijinirea și finanțarea lor, suntem pierduți.

Dar nu toți par să creadă la fel. Există un personaj politic în Republica Moldova care nu renunță la prim-plan nici măcar în „vremuri de ciumă”. Igor Dodon, pe el l-am numit, insistă să prezideze ședințele Centrului unic de comandă și gestionare a crizei provocate de coronavirus, vorbește în continuu, bruind mesajele ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și chiar pe cele ale prim-ministrului Chicu.

Ne anunță jubilator despre ajutoarele promise de ruși și chinezi

Dodon de fapt încurajează deresponsabilizarea moldovenilor. Emite opinii „medicale” despre Covid 19 care, după el, n-ar fi decât o gripă oarecare, un guturai de sezon – „virusul trece prin tine și s-ar putea nici să nu observi”. Ne asigură că vor suferi doar persoanele în etate, cele de peste 70 de ani, că tinerii, copiii pot sta liniștiți. Ne anunță jubilator despre ajutoarele promise de ruși și chinezi, dar uită să spună despre contribuția României care, aflată și ea în stare de urgență, a deblocat o asistență medicală consistentă pentru combaterea pandemiei în Republica Moldova.

Deși socialistul a amenințat că sursele de știri false vor fi blocate, aparatul din subordinea lui Dodon excelează în producerea de fake-news-uri. În ultimele zile a fost surprins consilierul prezidențial Ernest Vardanean, difuzând calomnii la adresa Uniunii Europene și a politicienilor de opoziție de la Chișinău, cărora le atribuie niște scrisori fictive, mincinoase, trimise cu intenția de a submina exporturile agricole moldovenești pe piața comunitară. Activitatea subversivă a consilierului Vardanean a provocat reacțiile indignate ale mai multor oficiali de la Bruxelles.

Obiceiurile rele, infecte, dacă nu sunt sancționate la timp – cum a fost și diversiunea cu cei 30 de mii de sirieni, dar și atâtea altele! –, proliferează, fac aerul public irespirabil, sfidează bunul-simț, corectitudinea și responsabilitatea pe care puterea o pretinde cetățenilor.

Și ca să-și confirme reputația, guvernarea lui Dodon se pregătește să sărbătorească 75 de ani de la „eliberarea Moldovei de sub jugul fascist”. 157 de mii de lei vor fi alocați confecționării unor medalii comemorative. Fixații ideologice mai puternice decât grija pentru sănătatea oamenilor, decât preocuparea pentru dotarea spitalelor cu medicamente, aparate și echipamente de protecție. Or, de munca, de forța medicilor depinde supraviețuirea noastră. Chiar și a electoratului lui Dodon.

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG