Linkuri accesibilitate

Cărbune din Ucraina anexată de Rusia, vândut în Turcia, membră NATO


Minerii odihnindu-se la mina de cărbune Lutugin din orașul Torez, în regiunea Donețk, Ucraina 14 august 2019

Cărbune în valoare de cel puțin 14,3 milioane de dolari produs în zonele din Ucraina anexate de Rusia a fost exportat în acest an în Turcia, membră NATO, potrivit datelor vamale rusești analizate de Reuters.

Între februarie și iulie 2023, aproximativ 160 400 de tone de cărbune din regiunile anexate din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, au ajuns în Turcia, arată datele colectate și cercetate de jurnaliștii agenției Reuters. Trei producători menționați în datele vamale au confirmat că au trimis cărbune din cele două regiuni în Turcia în perioada respectivă.

Spre deosebire de Statele Unite și Uniunea Europeană, Turcia nu a restricționat comerțul cu Rusia sau cu zonele din Ucraina controlate de Moscova. Washingtonul a avertizat companiile să nu ajute Rusia să ducă un război împotriva Ucrainei sau să eludeze sancțiunile.


De când Moscova și-a lansat invazia în februarie 2022, Turcia - membră a NATO care sprijină eforturile Kievului de a respinge Rusia - a declarat, în repetate rânduri, că recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei. Ankara a jucat alături de ONU un rol-cheie în medierea unui acord, în prezent suspendat, între țările aflate în conflict, care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Ministerul Comerțului și direcția vamală din Turcia nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la transporturi.

Conform datelor nalizate de Reuters, cărbunele extras de cel puțin 10 companii a ajuns în Turcia între februarie și iulie. Turcia a fost cea mai mare destinație de export a cărbunelui din regiunile anexate, au arătat cifrele, cantitățile reprezentând 95% din transporturi în perioada respectivă.

Turcia, mare consumatoare și importatoare de cărbune, se plasează contra curentului global, crescând ponderea cărbunelui în producția de energie electrică. A produs 31,5 milioane de megawați oră (MWh) de electricitate din cărbune importat în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă din 2022, arată datele oficiale.

Potrivit bazei de date Spark a agenției de știri Interfax, care furnizează informații despre companiile rusești, vânzătorii de cărbune sunt înregistrați în Rusia și în teritoriile ucrainene anexate.

Cumpărătorii au fost companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite și jurisdicții offshore, inclusiv Belize și Insulele Virgine Britanice, arată datele vamale. Nu au fost listate companii turcești.

Reuters nu a reușit să găsească contacte pentru cumpărători și nici să stabilească beneficiarii finali.

În noiembrie, Vitali Hoțenko, pe atunci șef al așa-zisei Republici Populare Donețk (DNR), a declarat că regiunea exporta deja cărbune în Turcia, de unde acesta ajungea pe piețele din Orientul Mijlociu și Africa.

Reuters nu a reușit să găsească nicio informație în datele vamale despre livrările de cărbune produs în DNR către Turcia sau alte țări în 2022.

Autoritățile instalate de Rusia în regiunile Donețk și Luhansk, precum și guvernul ucrainean, nu au comentat exporturile de cărbune.

Ministerul rus al Energiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Serviciul Federal Vamal al Rusiei a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters, că a suspendat publicarea statisticilor de comerț exterior din februarie 2022.

Chiar dacă datele de comerț nu oferă o imagine completă a modului în care a fost exportat cărbunele, ele demonstrează că o parte din exporturi a trecut prin orașul portuar Rostov din sudul Rusiei și o parte prin portul Novorossiisk de la Marea Neagră, care au ambele conexiuni feroviare cu Donețk și Luhansk.


Sancțiunile occidentale și teritoriile ocupate

Sancțiunile americane impuse la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile americane din așa-numitele Republici Populare Donețk și Luhansk (LNR). Două zile mai târziu, Uniunea Europeană a anunțat măsuri care includ o interdicție de import de bunuri din cele două regiuni.

Turcia nu are aceleași restricții. Statele Unite au impus sancțiuni companiilor, inclusiv din Turcia, despre care spun că sprijină Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

„Suntem conștienți de informațiile referitoare la astfel de schimburi comerciale, dar nu putem comenta constatările dumneavoastră specifice", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, întrebat despre transporturile către Turcia. „Ne repugnă încercările Rusiei de a profita de pe urma furtului resurselor naturale ale Ucrainei. Resursele naturale ale Ucrainei aparțin poporului ucrainean".

Comisia Europeană a refuzat să comenteze. În aprilie, Reuters a raportat că o companie chineză a cumpărat cupru de la o uzină dintr-o regiune din Ucraina anexată de Rusia.

XS
SM
MD
LG