Linkuri accesibilitate

Carla GUELFENBEIN. Restul e tăcere


Un titlu cu rezonanţe shakespeariene...

Având un titlu cu rezonanţe shakespeariene, romanul chilienei Carla Guelfenbein, Restul e tăcere, Litera, 2016, pe mai multe voci – a lui Tommy, un băieţel de 12 ani suferind de inimă şi care-şi pierde mama de mic; a mamei sale vitrege, Alma; a tatălui său Juan, un renumit chirurg –, începe cu o nuntă şi se încheie cu o moarte (sau sinucidere?!), iar între acestea viaţa îşi arată faţa ascunsă, de unde s-a făcut totul ca anumite adevăruri dureroase să nu iasă nicicând la iveală.

Imaginaţi-vă şocul unui copil care aude, din întâmplare, de la nişte adulţi ce vorbesc între ei, că maică-sa „n-a murit de vreo boală. S-a sinucis”; din clipa aceea, începe să tragă cu urechea şi să înregistreze totul pe un MP3-player, mai şi comentând cele aflate: „Faptul că mama şi-a luat viaţa e serios. Atât de serios, că tata mi l-a ascuns”. La rândul lui, conştient de fragilitatea fiului său, dar şi hipnotizat de „privirea lui Tommy deopotrivă directă şi îndepărtată, care parcă ne-ar observa printr-o spărtură”, taică-su încearcă să-l protejeze: „i-am ascuns lui Tommy adevărul: moartea mamei lui şi sângele evreiesc care îi curge prin vene”. Şi tocmai în timpul acesta, Alma se „eclipsează” şi ea, dispărând zile întregi cu Leo, iubirea sa de tinereţe, ceea ce lui Tommy nu-i scapă: „Aş vrea să-i spun [tatei] că nimic nu mai e ca întotdeauna. Eu ştiu că mama şi-a luat viaţa şi că Alma a venit acasă cu un bărbat”. Prea multe pentru un puşti arătând, la cei 12 ani ai săi, ca un copil de 8 ani şi care n-are nici un prieten – atât că Tommy nu capitulează, ci caută să afle cât mai multe, ceea ce-i reuşeşte în cele din urmă, ajungând de unul singur la mormântul mamei sale din altă localitate: „..mă întind pe iarbă, lângă mormânt:

  • Nu ştiu dacă ţi-ai dat seama, dar am venit singur până aici…”

Doar că aceasta-i chiar călătoria sa din urmă, iar ultima înregistrare trecută pe computer (şi ascultată de Juan, după dispariţia lui) e fără echivoc: „…nu există nimeni pe lume care să mă iubească la fel de mult cum m-a iubit ea, şi nu există nimic în univers pe care eu să-l iubesc mai mult decât pe mama”.

19 noiembrie ‚’18

XS
SM
MD
LG