Linkuri accesibilitate

Fostul lider al Cataloniei la Bruxelles: nu sunt aici ca să cer azil politic


Carles Puigdemont la Clubul de Presă de la Bruxelles
Carles Puigdemont la Clubul de Presă de la Bruxelles

Carles Puigdemenot a ieșit în fața presei ca să pună capăt unor speculații.

Acuzat de „rebeliune” și „deturnare de fonduri”, fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemenot, se află de luni la Bruxelles, ceea ce a provocat multe speculații, mai ales că plecase de la Barcelona fără să-și informeze, oficial, colegii de partid sau aliații în lupta pentru independența regiunii. S-a speculat chiar că ar vrea să ceară azil politic în Belgia. Marți însă Puigdemont a făcut o declarație de presă care ar trebui să pună capăt acestor speculații.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Carles Puigdemont a declarat că nu cere azil politic și că nu vrea să facă din problemele sale politice o problemă a Belgiei. „Sunt la Bruxelles care este capitala Europei” a declarat marți fostul lider catalan.

Fostul lider catalan la Bruxelles: nu sunt aici ca să cer azil politic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:24 0:00

El a respins speculațiile că ar fi „dispărut” de la Barcelona, fără a-și informa colegii din Partidul Democrat sau foștii membri ai guvernului catalan: „Vom continua să acționăm ca guvernul legitim al Cataloniei și am decis că este mai bine să explicăm noi lumii întregi ce se întâmplă, așa că am venit în capitala Europei”.

Carles Puigdemont: „Este mai bine să explicăm noi lumii întregi ce se întâmplă, așa că am venit în capitala Europei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:13 0:00

Cum era de așteptat, Puigdemont a pus întreagă vină pe seama guvernului de la Madrid, care în opinia sa ar fi acționat „cu brutalitate” pe 1 octombrie, pentru a împiedica referendumul asupra independenței. Iar prezența sa la Barcelona, acum, după ce poliția spaniolă a preluat controlul asupra forțelor de ordine locale, ar fi putut provoca noi „confruntări”. „Nu este calea pe care vrem să mergem”, a mai declarat Puigdemont, care a precizat că se va întoarce în Spania dacă primește asigurări că „securitatea” lui și a asociaților săi este garantată, la fel și un proces „corect”, în cursul căruia să se respecte „separarea puterilor în stat”. Ceea ce liderul catalan consideră că nu este cazul în acest moment.Până acum, liderii europeni s-au ținut departe de criza catalană, îndemnând la găsirea unei soluții negociate și subliniind în repetate rânduri că este o treabă internă a Spaniei.

Carles Puigdemont: „Nu vrem să mergem pe calea confruntării”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Puigdemont a mai declarat la Bruxelles reporterilor că va respecta rezultatul alegerilor regionale, programate de Madrid pentru 21 decembrie, după ce luni Partidul său Democrat anunțase că va participa în alegeri.

„Un pas important spre normalizarea situației”, acesta a fost primul comentariu al reprezentantului guvernului spaniol în Catalonia după declarația de presă a lui Puigdemont. Pentru Enric Millo, faptul că fostul lider catalan a acceptat alegerile din decembrie este „acceptarea faptului că trebuie să ne întoarcem la legalitatea democratică”. Iar după scrutin, a promis Millo, Catalonia își va redobândi autonomia, suspendată vinerea trecută, imediat după ce parlamentul de la Barcelona votase declarația de independență a regiunii de Spania.

Odată cu suspendarea autonomiei, Catalonia a trecut temporar sub administrația directă a Madridului, iar de atunci se pare că în jur de 150 de înalți oficiali catalani au fost demiși.

XS
SM
MD
LG