În această lună se împlinesc 20 de ani de la semnarea unui acord de colaborare între Republica Moldova și statul american Carolina de Nord. Până în prezent, prin intermediul acestui acord au fost renovate mai multe instituții de învățământ, spitale și orfelinate din țară. De asemenea, peste o mie de studenți și profesori au beneficiat de instruiri în Statele Unite. Secretare de stat a Carolinei de Nord, Elaine Marshall, a vizitat Republica Moldova în repetate rânduri. În 2011, ea a fost decorată cu Ordinul de Onoare de către președintele interimar de atunci, Marian Lupu. Acum, la Chișinău, ea a încurajat partidele politice să formeze cât mai curând un guvern stabil și să continue parcursul democratic al țării.
Europa Liberă: Dna Marshall, Carolina de Nord este unul din primele state din SUA care a ajutat Republica Moldova imediat după declararea independenței. Cum a evoluat de-a lungul anilor acest parteneriat?
Elaine Marshall: „De fapt, cu Republica Moldova am dezvoltat două tipuri de parteneriat. Primul a fost unul militar. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat și țara și-a dobândit suveranitatea, a fost nevoie de protecție din partea poliției, de dezvoltarea inițiativei cetățenești și instruirea militarilor nu pentru a lupta, dar pentru menținerea păcii, pentru a fi militari activi. Militarii americani care au venit în Republica Moldova în acea vreme au observat alte domenii în care era nevoie de asistență.
Au văzut copii care aveau nevoie de îngrijiri dentare, de vaccine, copii care aveau nevoie de insulină pentru că erau diabetici, dar care era foarte greu de găsit. Deci, atunci a apărut necesitatea stabilirii unui parteneriat civil, pe care l-am coordonat din 1999. Parteneriatul este unul voluntar, realizat din bună voință. Nu am nici un ban prevăzut în buget pentru acest parteneriat, însă pot oferi alte resurse, mă refer la oameni cărora le pasă de această țară și buna voință a cetățenilor americani care își doresc să protejeze democrația, care apreciază pacea și își doresc o lume mai bună.”
Europa Liberă: Dna Marshall, ați venit de mai multe ori în Republica Moldova. Cum s-a schimbat țara de-a lungul anilor?
Elaine Marshall: „Cu certitudine am observat un anumit progres, fie prin dezvoltarea economică a țării, fie prin intermediul remitențelor de la cetățenii plecați la muncă peste hotare. Desigur, ideal ar fi ca tinerii, după ce își încheie studiile, să poată rămâne în Republica Moldova, alături de familiile lor, și în același timp să aibă condiții de viață decente. Este trist când ei constată că în altă parte au oportunități mai bune. Acest proces continuă și necesită atenție sporită, pentru că nu vă doriți ca cei mai activi cetățeni să plece în altă țară, iar aici să rămână doar copiii și bătrânii.”
Europa Liberă: Dacă ar fi să enumerați schimbările necesare pentru întărirea statului de drept în Republica Moldova, care ar fi acestea?
Elaine Marshall: „În prezent, trebuie să fie format un guvern. Alegătorii și-au dat votul pentru anumiți politicieni, prin urmare, aceștia ar trebui să formeze un guvern. Din rezultate, înțeleg că există probabilitatea unor alegeri anticipate, la care lumea nu va participa, pentru că și-au exprimat o dată opțiunea. Cred că economia, la fel ca și alte domenii importante, nu se dezvoltă în incertitudine, iar în acest moment, în Republica Moldova, este multă incertitudine. Deci, politicienii ar trebui să ajungă la un compromis, să vadă ce-i unește, ce pot oferi acestei societăți și să formeze cât mai rapid un guvern, astfel încât să dezvolte țara și economia.”