Linkuri accesibilitate

Clarice LISPECTOR. Patimile după G.H.


„Textul ia forma unui manual de meditaţie, a unui set de exerciţii spirituale” (New York Times).

Cu nimic nu poate fi comparat romanul braziliencei Clarice Lispector (1920 – 1977) Patimile după G.H., Univers, 2015, şi totuşi senzaţia că se înscrie într-o mare tradiţie e copleşitoare, după cum îl şi pune-n ecuaţie cronicarul de la New York Times: „Deşertul african al lui Camus, gândacul lui Kafka şi dispersia radicală a lui Sartre apar în roluri episodice în strălucitul şi captivantul roman filosofic al lui Clarice Lispector, Patimile după G.H.

Scris la persoana întâi, doar pentru a se înstrăina, rimbaldian, de sine însuşi – „Această femeie, G.H. pe valizele de piele, eram eu; mai sunt eu?” –, textul devine texistenţă, la fel cum naratoarea – tot ea, personajul „G.H. chiar şi pe geamantanele mele”, despre care aflăm în treacăt că ar fi sculptoriţă – „caută cea mai bună formă” pentru „a face ordine”, căci „Viaţa este aşa de continuă, încât noi o împărţim în etape, şi pe una dintre ele o numim moarte”. De fapt, este vorba, înainte de toate, de ordinea cuvintelor (ca să preiau un titlu celebru), autoarea ridicând mănuşa lui Flaubert, cel care visa să scrie un roman despre nimic: „Nu am nimic de spus. Atunci de ce nu tac? (…) O să creez ceea ce mi s-a întâmplat. Numai pentru că viaţa nu se poate povesti. (…) Ah, o să fie mai degrabă o grafie decât un text…” Şi aşa, preţ de 144 de pagini, în care totul e pură plăcere a rostirii: „Dar adevărul este că spuneam lucruri minunate! Exprimam nimicul. (…) În aceste intervale ne spuneam că ne odihnim de a fi unul celălalt. E adevărat că era o mare plăcere să nu fii celălalt: căci astfel fiecare din noi eram doi”. Ca peste doar câteva pagini să citim: „unul este tăcerea celuilalt”.

Şi iarăşi, de la New York Times citire: „Lispector face din limbaj atât mediul încarcerării cât şi al eliberării, iar textul ia forma unui manual de meditaţie, a unui set de exerciţii spirituale conducând la o relaţie mai autentică, în cele din urmă, cu lumea, cu sinele, cu ceilalţi”. Nimic de luat, nimic de adăugat!

5 iunie ’17

XS
SM
MD
LG