Linkuri accesibilitate

Italo CALVINO. Dacă într-o noapte de iarnă un călător


Rom

Un adevărat Decalog al prozei contemporane, o colecţie de 10 povestiri neîncheiate.

Dacă într-o noapte de iarnă un călător de Italo Calvino (1923-1985) se numără printre romanele mele preferate, de nu cumva printre modelele literare; iată-l reeditat, în traducerea aceleiaşi Anca Giurescu, în colecţia Cărţi cult de la Art, 2015. La o nouă lectură – a câta?! – mi se pare şi mai fascinant, ca să nu zic inepuizabil.

Adevărat Decalog al prozei contemporane, cartea lui Italo Calvino – o colecţie de 10 povestiri neîncheiate, unite prin „romanul” pe care-l trăiesc cei doi protagonişti, Cititorul şi Cititoarea (în scena finală, „soţ şi soţie”, instalaţi într-un „pat dublu, mare” care-i şi „locul lecturilor (...) paralele”) – este o summa de posibile romane („al ceţii”, „al experienţei concrete”, „al angoasei”, „al perversiunii” etc., etc.), dar şi o meditaţie la arta romanului propriu-zisă. De la acelaşi Italo Calvino – acum, şi pe post de cap teoretic – citire: „Obiectul lecturii, aflat în centrul cărţii mele, nu este atât «literalul», cât «romanescul», adică o procedură literară determinată – proprie narativei populare şi de consum, dar adoptată în diferite moduri de literatura cultă – procedură bazată în primul rând pe capacitatea de a concentra atenţia asupra unei intrigi (...) În romanul «romanesc», întreruperea este o traumă (...) Am folosit întreruperea intrigii ca motiv structural al cărţii mele în acest sens precis şi circumscris”.

Voi da un singur exemplu al felului cum funcţionează această „scurtcircuitare” a naraţiunii – prins ca urmare a „unui concurs de împrejurări (...) contrare dorinţei” sale în braţele doamnei Miyagi (care „şi-a strecurat sexul ei umed şi primitor sub al meu, (...) în timp ce picioarele ei slabe şi goale îmi încingeau şoldurile”), de unde tânărul era îndrăgostit de fiica acesteia, ucenicul care intenţiona să-şi părăsească maestrul îl suprinde, în prag, pe „domnul Okeda” care „privea fix, nu la soţia lui şi la mine, ci la fiica lui care ne privea”.

Şi aşa, şi tot aşa, infinite răsfrângeri, care mai de care mai neaşteptate, nasc din cetitul acestor „romane în roman”, 10 la puterea a tot atâţia cititori câţi le parcurg de la un capăt la altul.

24 iulie ’17

XS
SM
MD
LG