Linkuri accesibilitate

Jenny HUBBARD. Zăpada mieilor


Povestea primei iubiri în oglinda retrovizoare...

Considerat de Boston Globe „cel mai bun roman pentru adolescenţi al anului 2015”, iar de Kirkus Reviews „cea mai bună carte a anului 2015”, Zăpada mieilor, de Jenny Hubbard, Ed. Trei, 2017, spune povestea primei iubiri în oglinda retrovizoare, din momentul în care Paul Wagoner, în ultimul an de liceu, îşi trage un glonţ în burtă, iar Emily Beam, care tocmai a împlinit 17 ani, este silită să avorteze. O love story ca multe altele, dacă – şi aici naraţiunea trece în scriitură! – Emily, născută în aceeaşi zi cu Emily Dickinson, pe 10 decembrie, n-ar scrie versuri, şi nu de album, ci „adevărate şi [care] nu poartă amprenta nimănui, în afară de a ei”.

S-o luăm de la un capăt, totuşi. Emily Beam este trimisă la o şcoală cu internat Amherst – aceeaşi în care a învăţat, timp de un an, Emily Dickinson –, după drama pe care-a trăit-o la Liceul Grenfell Country, căci îi este cu neputinţă să rămână în ţinutul unde a provocat cel mai violent lucru care s-a pomenit vreodată”. La Amherst, tânăra încearcă să treacă neobservată – nu-i va reuşi, căci are o personalitate puternică! – şi totodată să refacă filmul evenimentelor, acum tot mai conştientă că „a fost greşeala ei omenească cea care l-a făcut pe Paul să-şi pună capăt zilelor. Cu o armă încărcată”. Foarte subtilă, observaţia autoarei: „Fetele se întorc mereu, în mintea lor, la lucrurile pe care ar fi vrut să le fi spus sau să le fi făcut sau la cele pe care şi-ar fi dorit să nu le fi făcut şi să nu le fi spus, în timp ce băieţii pun toate acestea într-o cutie cu un capac etanş”. În cazul lui Paul, chiar capacul de sicriu!

Fiecare capitol se încheie cu un poem al lui Emily Beam – unul, chiar cu două poeme –, ceea ce reprezintă un fel de „foaie de temperatură” sufletească a eroinei; printre ele, câteva de mare forţă (Cenuşă; Nasturi; Oul de măcăleandru; Mamă, fără de plămadă ş.a.). Voi cita câteva versuri, din Surioara, pe care, odată citite, n-ai cum să le uiţi:

„Surioara stătea în duş

privind viaţa scurtă a apei.

Fratele ei făcea duşuri,

fratele ei şi-a scurtat singur viaţa.”

15 mai ’17

XS
SM
MD
LG