Linkuri accesibilitate

Carter a oprit invadarea Poloniei de către URSS; va ști oare Biden să apere Ucraina de Putin?


Președintele Vladimir Putin, la reședința sa din Soci, discută prin teleconferință cu președintele Joe Biden
Președintele Vladimir Putin, la reședința sa din Soci, discută prin teleconferință cu președintele Joe Biden

Discuția prin video de astăzi a lui Vladimir Putin cu Joe Biden, despre situația din Ucraina și tensiunile de la frontieră, are loc în condițiile în care serviciile secrete SUA, dar și experți NATO, estimează că numărul trupelor rusești la granița Ucrainei ar putea urca la 175.000 și că un atac ar putea veni din patru direcții, inclusiv dinspre Crimeea.

Carter a oprit invadarea Poloniei de către URSS; va ști oare Biden să apere Ucraina de Putin?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00

Experții se așteaptă ca Putin să îi ceară lui Biden ca, în ciuda promisiunii făcute de NATO Kievului în 2008, Ucraina să nu fie niciodată primită în Alianță. S-a mai spus că pentru Putin, Ucraina i-a fost „furată” Rusiei de către Occident. Pentru Putin, orice nouă extindere a NATO, in special in Ucraina, ar însemna – cum a spus el – încălcarea unei "linii roșii".

Este limpede că Biden dispune în realitate de o marjă de manevră foarte redusă aici. Washington Post, de pildă, estimează că Biden, care l-a tratat deja pe Putin de «asasin» (killer) are la îndemână un arsenal retoric și un set de argumente foarte redus.

În ajun, principalele cinci mari puteri occidentale au lansat un nou avertisment Rusiei, punând-o în gardă contra unei intervenții militare în Ucraina. În timp ce Rusia este acuzată că pregătește un atac asupra Kievului, în scopul probabil de a anexa Donbasul, regiunile rusofone din est, Paris, Londra, Roma, Berlin și Washington au reamintit necesitatea ca Moscova să mențină negocierile pașnice cu Kievul.

Inițiativa comună a avut loc ieri seară, în ajunul videoconferinței de astăzi între Biden și Putin, dar în urma unui avertisment, ieri, al SUA, care a avertizat Rusia că va exista o ripostă în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei.

La jumătatea lunii noiembrie, în cadrul unui interviu telefonic cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron își anunțase deja „intenția de a apăra întregul teritoriu al Ucrainei”, ca o reacție în urma desfășurării de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Vorbind astăzi cu CNN, ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov a avertizat ca separatiștii din Donbas primesc tot mai mult armament greu, iar un mare număr de sniperi sunt acum pregătiți de instructori ruși. El a mai spus ca o invadare a Ucrainei ar duce la "un sângeros masacru".

CNN mai anunță că SUA s-ar pregăti sa retragă cetățenii americani din Ucraina in cazul unei invazii.

Ce poate NATO să facă?

Sigur, armata ucraineană este mult mai pregătită acum decât era în 2014, în momentul anexării Crimeei de către Rusia. Sprijinit în special de SUA, Kievul rezervă 4% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile militare, mai mult, proporțional, decât majoritatea țărilor din NATO, în care, teoretic, Ucraina ar trebui să fie primită, după promisiunea care i-a fost făcută la summitul de la București al Alianței, în 2008.

Îndoielile persistă însă în legătură cu capacitatea forțelor ucrainene de a rezista, chiar așa modernizate și dispunând de armament de ultimul tip, cum sunt acum. Ian Brzezinski a rezumat recent pe site-ul Atlantic Council cum NATO a împiedicat în 1980 o invazie sovietică a Poloniei, dar punea întrebarea dacă Alianța militară occidentală ar putea face față astăzi.

Atunci, în 1980, președintele Jimmy Carter și administrația lui au reușit să convingă Moscova să renunțe la o invadare a Poloniei, unde mișcarea populară de protest declanșată de sindicatul Solidaritatea devenise de necontrolat de către putere. Situația Poloniei era atunci și mai dificilă decât a Ucrainei astăzi, înconjurată fiind în totalitate de blocul comunist.

Carter și consilierii săi au reușit atunci să calmeze situația, avertizând mai ales cu o serie de sancțiuni economice distrugătoare pentru URSS.

Putin lucra atunci de mai mulți ani în KGB. E de conceput că el a urmărit atunci și cunoaște astăzi foarte bine felul în care Occidentul a descurajat URSS-ul de la o invadare a Poloniei, așa încât este cât se poate de în măsură să judece răspunsurile de astăzi în fața amenințării lui de a invada Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG