Linkuri accesibilitate

Cartiere întregi la Tiraspol și Tighina (Bender), amenințate de ruperea digurilor


Nistrul s-a revărsat și a acoperit plaja orășenească în regiunea transnistreană
Nistrul s-a revărsat și a acoperit plaja orășenească în regiunea transnistreană

La Tiraspol, apele revărsate ale râului Nistru au acoperit plaja centrală a orașului, renovată recent, și o parte din spațiile verzi din apropiere de rău și continuă să avanseze către cartierele locative.

Peste 600 de gospodării sunt în zona de risc și ar putea fi evacuate, sunt pregătite și spații pentru cazarea sinistraților.

Presa locală scrie să din cauza stării precare a digurilor care ar putea să cedeze, există risc major ca unul din cartierele Tiraspolului, din zona străzii Sverdlov, să fie inundat. Un alt segment de dig care se află în stare precară și ar putea să nu reziste este cel dintre localitățile Chițcani și Bender – ruperea lui ar însemna inundarea câtorva sate din zonă și a unui sector din orașul Bender. Liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, a dispus ca segmentele respective să fie fortificate de urgență folosind forțele miliției și armatei.

Administrația regiunii a dispus să fie luate măsuri și pentru blocarea canalizării pluviale în centrul orașului. Odată cu ridicarea nivelului apelor în Nistru, piața centrală a Tiraspolului, acolo unde este amplasat și legislativul regiunii separatiste, Sovietul Suprem, este de obicei inundată prin canalizarea pluvială. Este în pericol de inundare și stația de epurare a apelor din oraș.

Mai multe localități, sate și terenuri agricole au fost inundate în regiunea transnistreană. A fost oprită circulația vapoarelor și bacurilor pe Nistru, iar scăldatul este interzis. Este evacuat personalul și copiii care se odihnesc în sanatoriile și taberele din zona inundabilă.

Nivelul râului Nistru a crescut zilele trecute cu câte un metru pe zi, din cauza ploilor abundente din vestul Ucrainei și a deversărilor masive făcute la centralele hidroelectrice de la Dnestrovsk și Dubăsari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG