Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Comparația lui Lavrov între abordarea Occidentului față de Rusia și Holocaust este „ofensatoare”


John Kirby, purtătorul de cuvânt pe probleme de securitate al Casei Albe, la o întâlnire cu presa, Washington, 5 mai 2022
John Kirby, purtătorul de cuvânt pe probleme de securitate al Casei Albe, la o întâlnire cu presa, Washington, 5 mai 2022

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, l-a criticat pe 18 ianuarie pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru un comentariu în care compara coaliția de țări care sprijină Ucraina cu „soluția finală” a naziștilor de eradicare a evreilor.

„Cum îndrăznește să compare ceva cu Holocaustul - orice -, cu atât mai puțin un război pe care ei l-au început?” s-a întrebat retoric Kirby, vorbind cu reporterii la Casa Albă.

Lavrov declarase anterior, în conferința sa anuală de presă, că Washingtonul folosește aceeași tactică ca și naziștii, încercând să subjuge Europa pentru a distruge Rusia.

Folosind Ucraina ca intermediar, a spus el, „ei duc un război împotriva țării noastre cu același obiectiv: soluția finală a problemei rusești.”

„La fel cum Hitler a vrut o soluție finală pentru problema evreiască, acum, dacă îi citiți pe politicienii occidentali... ei spun clar că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică.”

Această retorică nu este de dată recentă. Liderul Partidului Comunist rus, Ghenadi Ziuganov, spunea în mai că „Ucraina și Occidentul au mers mai departe decât Hitler”. Tot așa, la televiziune, pe primul canal, politoloaga Elena Ponomareva vorbea despre existenţa unui „antisemitism împotriva ruşilor”!…

„O eroare gravă, de neiertat”

Kirby a declarat că comentariile lui Lavrov sunt atât de absurde încât aproape că nu meritau un răspuns „în afară de reacția la modul cu adevărat ofensator în care a încercat să ne pună în relație cu Hitler și Holocaustul”.

Soluția finală a dus, în Al Doilea Război Mondial, la uciderea sistematică a 6 milioane de evrei și membri ai altor minorități în lagărele de concentrare naziste din Europa.

Lavrov a mai provocat indignare în trecut făcând remarci despre Hitler în contextul războiului din Ucraina. Israelul l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pe 2 mai, anul trecut, și a pretins scuze după ce ministrul rus de externe a sugerat că Hitler avea rădăcini evreiești.

Lavrov apăra obiectivul președintelui rus Vladimir Putin de „denazificare” a Ucrainei când a declarat pentru un canal de televiziune italian că ascendența evreiască a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu subminează poziția lui Putin.

„Când se spune Ce fel de nazificare este asta dacă suntem evrei? ei bine, cred că și Hitler avea origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic”, a declarat Lavrov.

„De mult timp îi auzim pe evreii înțelepți spunând că cei mai mari antisemiți sunt chiar evreii”, a mai afirmat Lavrov.

Ministerul israelian de Externe l-a convocat atunci pe ambasadorul Rusiei pentru „o discuție dură” despre comentariile lui Lavrov, pe care le-a calificat „de neiertat , scandaloase și o eroare istorică oribilă”.

„Evreii nu s-au omorât singuri în Holocaust”, a spus șeful de atunci al diplomației israeliene, Yair Lapid. „Cel mai josnic nivel al antisemitismului este să-i învinuiești pe evrei înșiși de antisemitism”, a mai spus Lapid.

XS
SM
MD
LG