Linkuri accesibilitate

Casa Albă, pași ezitanți în abordarea conflictului israeliano-palestinian


La începutul mandatului, Joe Biden a lăsat să se înțeleagă că preferă să nu își concentreze politica externă către Orientul Mijlociu, ci mai curînd în zone în care se manifestă China, considerată primejdia prioritară.

Casa Albă încă ezitantă în abordarea conflictului israeliano-palestinian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Doar că acum, voci din Congres și societatea civilă îi cer să se implice diplomatic activ în conflictul israeliano-palestinian, care amenință să scape de sub control. În ultimele zile, Casa Albă a fost prezentă, în conversații telefonice cu oficialități si având chiar un trimis special. Firește că raporturile limitate cu palestinienii și absența contactelor cu mișcarea Hamas, care administrează Gaza, reduce impactul Washingtonului, dar Statele Unite sunt totuși considerate un actor important în actuala situație.

Facțiunea de stânga a Partidului Democrat – între care senatoarea Elizabeth Warren si deputata Alexandria Ocasio-Cortez – susține că administrația a intervenit prea târziu și prea timid, în condițiile date, care puteau fi anticipate. Israelienii, prin vocea ambasadorului la Washington critică afirmațiile stângii din America, considerîndu-le de natură să încurajeze extremismul in Israel si vecinătatea sa. Biden a spus recent ca Israelul are dreptul să se apere, în fața atacurilor din Gaza, în plus administrația nu dorește ca autoritățile acelei țări să submineze eforturile sale vizând revenirea în acordul nuclear cu Iranul.

Fostul negociator palestinian Ghaith Al-Omari a spus, cu referire la administrația Biden: „Chiar dacă încearcă să ignore criza, criza nu îi lasă să o facă”. Experți spun că au avertizat Casa Albă că circumstanțele care vor fi create în perioada de sfârșit a sărbătorii Ramadan la care se adaugă aniversarea ocupării de către israelieni a Ierusalimului Răsăritean au mari șanse să ducă la un conflict serios.

Administrația Biden susține că a avut consultări în legătură cu aceste riscuri, dar nu e clar cu ce rezultat. Fapt este că acum conflictul riscă sa degenereze, existând fronturi multiple – rachete de luptă din și către Gaza, care fac victime de ambele parți, ciocniri la Ierusalim între palestinieni și poliție și un fenomen nou și foarte îngrijorător, confruntări de stradă în orașe israeliene, între evrei si arabi, cetățeni ai Israelului.

XS
SM
MD
LG