Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Retragerea Rusiei din Herson este „o victorie extraordinară” pentru Ucraina


Locuitori din Herson sărbătorind în stradă plecarea trupelor rusești

La 12 noiembrie, Casa Albă a salutat retragerea Rusiei din orașul ucrainean Kherson drept o "victorie extraordinară" pentru Ucraina.

„Se pare că ucrainenii tocmai au obținut o victorie extraordinară, în care singura capitală regională pe care Rusia o cucerise în acest război se află din nou sub steag ucrainean - și acesta este un lucru remarcabil”, le-a spus consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan reporterilor în timp ce îl însoțea pe președintele Joe Biden la summitul ASEAN din Cambodgia.

Herson, „un eșec strategic” pentru Kremlin

Sullivan a făcut această declarație la câteva ore după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Hersonul este „al nostru”. Forțele speciale ucrainene au intrat în orașul strategic din sudul țării în urma retragerii trupelor rusești, marcând o altă victorie dramatică pe câmpul de luptă în campania Kievului de recucerire a teritoriului ocupat de Rusia de la începutul invaziei sale neprovocate.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat la 12 noiembrie, în alt context, că „eșecul strategic” al Moscovei în Herson va semăna îndoieli în rândul publicului rus cu privire la rostul războiului din Ucraina.

„Retragerea anunțată a Rusiei din Kherson marchează un alt eșec strategic pentru ei. În februarie, Rusia nu a reușit să cucerească niciunul dintre obiectivele sale majore, cu excepția Hersonului”, a afirmat Wallace într-o declarație. „Acum, odată cu cedarea și a acestuia, oamenii obișnuiți din Rusia trebuie să se întrebe cu siguranță: Pentru ce a fost nevoie de toate acestea?”.

Videoclipurile postate online arată oameni pe străzi, arborând steagul național al Ucrainei și scandând în timp ce trupele ucrainene ajungeau în oraș. Fotografiile care circulă pe rețelele de socializare din 12 noiembrie arătau activiștii ucraineni care dădeau jos plăcile memoriale amplasate de autoritățile de ocupație pe care Kremlinul le-a instalat pentru a conduce regiunea Kherson.

Kuleba: Noi ne dorim cel mai mult ca războiul să se încheie

„Câștigăm bătălii pe teren. Dar războiul continuă”, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba după recuperarea Khersonului de către Ucraina.

Vorbind la summitul din Cambodgia din 12 noiembrie, Kuleba a declarat că recuperarea orașului a fost „un efort destul de dificil”. „Înțeleg că toată lumea dorește ca acest război să se încheie cât mai repede posibil. Cu siguranță, noi suntem cei care doresc acest lucru mai mult decât oricine altcineva"” a declarat Kuleba în timpul unei întâlniri cu premierul australian Anthony Albanese, în marginea summitului.

Sullivan a declarat că retragerea Rusiei are „implicații strategice mai largi”, inclusiv atenuarea amenințării pe termen mai lung din partea Rusiei asupra altor orașe din sudul Ucrainei, precum Odesa. „Este un moment important și se datorează tenacității și îndemânării incredibile a ucrainenilor, susținute de sprijinul neobosit și unit al Statelor Unite și al aliaților noștri”, a declarat Sullivan.

Întrebat despre informațiile potrivit cărora administrația Biden a început să facă presiuni asupra lui Zelenski pentru a explora negocierile cu Moscova, Sullivan a spus că Rusia, nu Ucraina, este partea care trebuie să decidă dacă merge sau nu la masa negocierilor. „Cred că toată această dezbatere din presa occidentală pe tema când va negocia Ucraina? ratează fundamentele de bază", a spus Sullivan.

Rusia, a adăugat el, continuă să facă „afirmații aberante” cu privire la anexările autoproclamate ale teritoriilor ucrainene, chiar și în timp ce se retrage din fața contraatacurilor ucrainene.

„Până la urmă, Ucraina este partea păcii în acest conflict, iar Rusia este partea războiului. Rusia a invadat Ucraina. Dacă Rusia ar alege să înceteze lupta în Ucraina și ar pleca, ar fi sfârșitul războiului. Dacă Ucraina ar alege să se oprească din lupte și să renunțe, ar fi sfârșitul Ucrainei”, a spus el. „În acest context, poziția noastră rămâne aceeași ca și până acum și, în mod fundamental, este în strânsă consultare și susținere a președintelui Zelenski”, a spus el.

Pe de altă parte, după cum spune Statul Major General al forțelor armate ucrainene, rușii s-au retras însă își fortifică liniile de luptă pe malul estic al fluviului. Aproximativ 70% din regiunea Herson rămâne sub control rusesc.

XS
SM
MD
LG