Linkuri accesibilitate

Casa Albă: În ultimele cinci luni rușii au suferit pierderi de peste 100 de mii de victime în Ucraina


Fumul se ridică deasupra orașului Bahmut, locul unde au loc cele mai grele bătălii în regiunea Donețk, Ucraina, miercuri, 26 aprilie 2023.
Fumul se ridică deasupra orașului Bahmut, locul unde au loc cele mai grele bătălii în regiunea Donețk, Ucraina, miercuri, 26 aprilie 2023.

Casa Albă a declarat luni că estimează că doar din decembrie Rusia a suferit pierderi de 100 de mii de victime, inclusiv peste 20 de mii de morți, în timp ce Ucraina a respins un asalt puternic al forțelor rusești în estul Ucrainei.

În ceea ce a devenit un război de uzură, cele mai aprige bătălii au loc în estul regiunii Donețk, unde Rusia se străduiește să încercuiască orașul Bahmut nereușind încă, în fața unei defensive ucrainene tenace.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că estimarea SUA se bazează pe informații americane recent declasificate. El nu a detaliat modul în care a obținut comunitatea de informații cifra.

Generalul Mark Milley, președintele Statului Major Intrarme, a declarat în noiembrie că Rusia a suferit mult peste 100 de mii de morți sau răniți în primele opt luni de război. Noile informații sugerează că pierderile rusești s-au accelerat dramatic în ultimele luni.

Trupele din grupul de mercenari Wagner al Rusiei și alte forțe se luptă cu trupele ucrainene din casă în casă pentru a încerca să obțină controlul a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Drumul vieții” - singurul drum spre vest care se află încă în mâinile ucrainenilor, ceea ce îl face extrem de important pentru transportul proviziilor și trupelor proaspete. Ambele părți spun că au făcut progrese în ultimele zile însă informațiile nu pot fi verificate din surse independente.

Kirby a declarat că aproape jumătate dintre cei uciși din decembrie până în prezent sunt din cadrul grupului Wagner, mulți dintre aceștia fiind deținuți eliberați din închisoare pentru a se alătura efectivele militare ale Rusiei. El a mai spus că forțele Wagner au fost "aruncate în luptă, fără suficientă pregătire de luptă, fără conducere de luptă sau fără niciun simț al comenzii și controlului organizațional".

Casa Albă a încercat, în repetate rânduri, să sublinieze cât plătește Rusia - atât uman, cât și ca armament - pentru Bahmut, localitate despre care, spun observatorii militari, are o importanță strategică limitată pentru soarta generală a războiului. Cu toate acestea, unii analiști notează că preluarea controlului Bahmut ar putea ajuta Rusia să avanseze spre orașele mai mari Kramatorsk și Sloviansk din regiunea Donețk.

Kirby a declarat că numărul victimelor rusești pentru „acest orășel Bahmut” își are corespondentul în cel înregistrat în unele dintre cele mai aprige perioade de lupte din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv Bătălia de la Bulge, ultima mare campanie ofensivă germană pe Frontul de Vest, și campania de la Guadalcanal, prima mare ofensivă aliată împotriva Japoniei.

„Este de trei ori mai mare decât numărul de morți în luptă cu care s-au confruntat Statele Unite în campania de la Guadalcanal în al Doilea Război Mondial și asta în decurs de cinci luni", a spus Kirby.

Generalul-colonel Oleksandr SIrski, șeful forțelor terestre ucrainene, susține că Rusia continuă să depună „eforturi extraordinare” pentru a cuceri Bahmutul, dar că până acum nu a reușit. „În unele părți ale orașului, inamicul a fost contraatacat de unitățile noastre și a părăsit unele poziții”, a declarat el.

Kirby a refuzat să spună câte câți militari ucraineni au fost uciși sau răniți în lupte. Milley susținea în noiembrie că și ucrainenii ar fi înregistrat tot aproximativ 100 de mii de victime.

XS
SM
MD
LG