Linkuri accesibilitate

Cașă à la Renato Usatîi


Dilema lui Renato Usatîi (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 30.08.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

Renato Usatîi a dezvăluit Europei Libere că știa încă din campania prezidențială din 2016 că Igor Dodon este dominat de Vlad Plahotniuc. „Eram în față cu turul doi ... I-am spus, Igor, tu nu poți ieși de sub influența lui Plahotniuc”, își amintește Usatîi. Dar, în ciuda acestei convingeri, și-a îndemnat atunci adepții să-l susțină în turul doi pe Dodon, ajutându-l să câștige alegerile. Acum, Usatîi își caută aliați pentru a le „pune capac” ambilor. Testul cu Politigraful scoate însă la iveală o mică contradicție: Usatîi l-a sprijinit pe Dodon să devină președinte, deși știa că Dodon e cu Plahotniuc, iar astăzi Usatîi îl vrea demis pe Dodon pentru că Dodon e cu Plahotniuc.

După primul tur al „prezidențialelor” din octombrie trecut, Renato Usatîi, primar la Bălți și lider al Partidului Nostru, avea de ales: îl sprijină în turul doi de scrutin pe Igor Dodon, sau pe rivala acestuia, Maia Sandu.

Usatîi nu a putut candida la prezidențiale, fiind prea tânăr – încă nu împlinise cei 40 de ani prevăzuți de un amendament constituțional introdus de guvernare. Candidatul partidului său, Dumitru Ciubașenco, a pierdut în turul întâi.

Pe 3 noiembrie 2016, cu zece zile înainte de turul doi de scrutin, Usatîi și-a îndemnat adepții să-l sprijine pe Dodon. „M-am ținut de cuvânt. Îmi îndemn toți adepții să voteze cu Igor Dodon”, a spus Usatîi într-un mesaj video pe youtube.

Tocmai se refugiase la Moscova pentru a evita arestul în Republica Moldova, unde fusese acuzat în legătură cu tentativa de omor a omului de afaceri rus Gherman Gorbunțov. Usatîi consideră că este o acuzație fabricată la comanda liderului partidului de guvernământ, Plahotniuc, care l-ar dori înlăturat din viața politică moldoveană.

În mesajul video din 3 noiembrie 2016, Usatîi mai spunea că nu o poate sprijini pe Sandu. „Nu o pot susține pe Maia Sandu pentru că este proiectul Washington-ului, mai exact a acelor americani care actualmente îi oferă protecție lui Plahotniuc”, declara Usatîi.

Într-un interviu acordat Europei Libere luna aceasta, prin Skype, de pe o ambarcațiune undeva în Rusia, Usatîi spune că „i-a dat o șansă” lui Dodon înainte de alegeri, dar că nu avea încredere în acesta, că știa de pe atunci că aliatul său nu i se putea opune lui Plahotniuc. „Dodon când îl vede ... șade ca un motănaș, curge sudoarea de pe dânsul și fața îi e ca semaforul – albă/roșie, îi tremură vocea și: `domnu’ Vlad, da, iaca, spuneți, vă rog` Când l-am văzut eu cu `domnu’ Vlad` ș.a.m.d., zic, gata, cu aista nu facem nici cașă din topor...”, a declarat Usatîi Europei Libere într-un interviu, luna aceasta.

În ciuda acestei convingeri, Usatîi a dres o „cașă” excelentă, sprijinindu-l pe omul lui Plahotniuc să devină șef al statului.

Astăzi, Usatîi spune că „Dodon e parte din SRL-ul lui Plahotniuc”. Usatîi face apel la unitatea forțelor politice de opoziție pentru a le „pune capac” și lui Plahotniuc, și lui Dodon pe calea unui boicot a viitoarelor alegeri parlamentare, pentru a lipsi de legitimitate.

Aceste alegeri plănuite pentru 2018 urmează să aibă loc conform sistemului mixt adoptat de guvernarea condusă de Plahotniuc împreună cu socialiștii lui Dodon.

„Nu poți să-i lași nici pe unul”, spune acum Usatîi. Dar propria sa credibilitate nu-i de invidiat. Cine va dori să se alieze cu el va trebui să-și aducă aminte de „cașa” lui Usatîi de anul trecut.

Editor: Mircea Țicudean

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG