Luptătorii ucraineni deschid o nouă eră în privința tacticile pe câmpul de luptă, folosind biciclete electrice puternice proiectate la nivel local.
Imaginea de mai jos cu o rachetă antitanc NLAW montată pe ceea ce pare a fi o motocicletă off-road din Ucraina face vâlvă în presa dedicată tehnologiei. Vehiculul pe două roți este de fapt o bicicletă electrică și reprezintă un progres tactic istoric în domeniul războiului.
Daniel Tonkopi, co-fondatorul Delfast, o companie ucraineano-americană care a fabricat vehiculul, a confirmat într-o postare pe Facebook din 16 mai că bicicletele electrice ale companiei sunt folosite în prezent de armata ucraineană.
Tonkopi a afirmat că luptătorii au folosit bicicletele alimentate cu baterii pentru cel puțin un raid asupra vehiculelor blindate rusești, în care trei biciclete s-au întors „cu găuri” de la un „angajament foarte fierbinte”.
Motocicletele au apărut pentru prima dată pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial și și-au dovedit valoarea prin faptul că erau ieftine, rapide și capabile să se descurce pe terenuri accidentate sau alunecoase, unde vehiculele militare mai grele se împotmoleau.
În prezent, mai multe forțe armate, inclusiv Statele Unite, cercetează în mod activ potențialul bicicletelor electrice în război.
Principalul avantaj al bicicletelor electrice este discreția lor. Pentru forțele speciale, care sunt adesea parașutate pe teritoriul inamic și trebuie să meargă pe jos până la poziție, noua tehnologie oferă o modalitate de a parcurge într-un mod silențios distanțe mari, apoi de a fugi din situațiile care devin periculoase.
Bicicletele electrice nu emană niciun miros, pot fi utilizate în liniște deplină pentru operațiuni de tip „trage și fugi” și se pot strecura pe cărări forestiere pe care majoritatea vehiculelor inamice nu le pot urmări.
De asemenea, pe paginile de socializare ale Eleek, o companie ucraineană care produce în principal biciclete electrice civile, există mai multe dovezi ale utilizării bicicletelor cu baterii de către soldații ucraineni care luptă împotriva invaziei rusești.
Compania cu sediul în Ternopil a postat imaginea de mai sus cu un soldat ucrainean îmbrăcat în camuflaj tipic de lunetist pe un model de e-bike special conceput pentru uz militar.
Bicicletele electrice Eleek au o autonomie maximă de 150 de kilometri, cântăresc 70 de kilograme și au nevoie de aproximativ cinci ore pentru reîncărcare.
Timpul îndelungat de reîncărcare și costul ridicat sunt încă principalele dezavantaje ale bicicletelor electrice față de motociclete.
Eleek Atom costă 5.245 de dolari, în timp ce bicicletele Delfast, similare cu cele observate în Ucraina, au un preț uriaș de 6.799 de dolari.
Bicicletele electrice militare Eleek au fost supranumite „biciclete Bandero”, după numele lui Stepan Bandera, un naționalist ucrainean de extremă dreapta și colaborator al naziștilor în perioada 1939-1941, care a murit în 1959.
O înregistrare recentă arată un luptător din Legiunea Georgiană, care luptă în prezent alături de forțele ucrainene, accelerând pe un drum cu o viteză ce pare apropiată de viteza maximă a Eleek Atom, respectiv de 90 de kilometri la oră.
Un comandant din Legiunea Georgiană a declarat unui jurnalist local că unitățile sale de lunetiști care operează acum în estul Ucrainei „trebuie să atace și plece repede” în luptele dinamice care se desfășoară în prezent în Donbas.
„Așa că avem nevoie de motociclete electrice”, a spus el.
Articol preluat de la Radio Europa Liberă România.