Linkuri accesibilitate

Cazul Aiwanger. Postscriptum


Hubert Aiwanger
Hubert Aiwanger

Vicepremierul bavarez, Hubert Aiwanger, acuzat de antisemitism, poate să rămână pe post

Hubert Aiwanger, şeful partidului „Alegătorii liberi”, nu va fi demis din funcţia de vicepremier şi ministru al economiei în guvernul landului federal Bavaria.

Cazul Aiwanger. Postscriptum
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:00 0:00

Este ceea ce a anunţat Markus Söder, primul ministru bavarez şi lider al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), într-o conferinţă de presă, la München, după ce a primit răspunsurile la cele 25 de întrebări adresate adjunctului său.

Aiwanger urma să ofere explicaţii în legătură cu dezvăluirile presei legate de redactarea şi răspândirea unui material antisemit şi extremist de dreapta. Materialul a fost conceput ca un chestionar zeflemitor, răspândit în liceul pe care-l frecventa Aiwanger în anul şcolar 1987/88. Presa germană a publicut textul integral al chestionarului, adresat participanţilor la un concurs fictiv de istorie. Câştigătorii urmau să fie premiaţi, cu „un zbor gratuit prin coşul de la Auschwitz”, cu o locuinţă temporară „la Dachau”, cu „un popas în cartierul de distracţii din Auschwitz” sau cu „o şedere pe viaţă într-o groapă comună”.
După ce presa a publicat noi detalii despre acest incident, fratele lui Aiwanger a anunţat că el este autorul textului pe care l-a scris, fiindcă a rămas repetent.

Aiwanger se victimizează

Politicianul Aiwanger, în schimb, a tăcut la început. În cele din urmă a fost nevoit să se pronunţe public. În declaraţiile sale s-a distanţat de conţinutul materialului antisemit. În acelaşi timp, însă, a încercat să se prezinte ca victimă a unei campanii lansate de presa germană. Unii susţinători au preluat această interpretare, afirmând că afacarea Aiwanger a fost lansată cu scopul de a perturba şi influenţa campania electorală din Bavaria.

În acest important land federal vor avea loc alegeri parlamentare la începutul lunii octombrie. Uniunea Creştin-Socială a primului ministru Söder va avea nevoie şi după scrutin de un partener de coaliţie, iar acesta va fi Partidul „Alegătorii liberi”, condus de Aiwanger. Acest calcul electoral este o explicaţie pentru faptul că Söder nu l-a demis pe Aiwanger şi că s-a declarat mulţumit de răspunsurile adjunctului său.

Chestionarul cu cele 25 de întrebări

Guvernul bavarez a dat publicităţii atât chestionarul cu cele 25 de întrebări, cât şi răspunsurile lui Aiwanger. La urma urmei, răspunsurile lui Aiwanger nu cuprind altceva decât ceea ce a tot răspândit el direct sau prin intermediari. La întrebarea, „De ce s-au aflat fluturaşii în geanta dumneavoastră? Ce aţi intenţionat să faceţi cu ele şi de ce nu le-aţi aruncat sau distrus imediat?”, răspunsul lui Aiwanger sună aşa: „Nu-mi aduc aminte de amănunte despre această întîmplare. Potrivit declaraţiei fratelui meu, acesta crede că eu aş fi adunat pliantele pentru a opri o escaladare”.

Chestionarul antisemit din 1987
Chestionarul antisemit din 1987

La întrebarea dacă a „răspândit pliantul”, Aiwanger face o trimitere la răspunsul de mai sus. Zice apoi că nu ştie de ce a fost suspectat atunci că ar fi autorul textului antisemit. Recunoaşte, însă, că i-a fost controlată geanta de către personalul didactic şi că „s-au găsit unul sau mai multe” exemplare ale textului care au fost confiscate. „După 36 de ani nu-mi aduc aminte de detalii”.

De detalii, însă, şi-au adus aminte în ultimele zile foşti colegi şi profesori ai lui Aiwanger care nu suferă de amnezie. Aceştia povesteau presei că fostul elev venea uneori în clasă şi saluta cu Heil Hitler. I-ar fi plăcut, spun tot ei, să povestească bancuri antisemite.

În cursul unei petreceri populare tradiţional (Gillamoos-Volksfest) la care au participat luni toate partidele politice din Bavaria, Aiwanger a ţinut o cuvântare în care a avertizat în stil conspiraţionist faţă de o fracţionare politică a landului cu scopul de a crea o situaţie care va face imposibilă o guvernare. Tot el susţinea că democraţia e în pericol, fiind ameninţată de „partide marginale” (expresia îi aparţine). Referitor la o cuvântare naţional-populistă controversată, susţinută în urmă cu câteva săptămâni la Erding, el a spus că s-a văzut nevoit să spună lucrurilor pe nume. La Erding, Aiwanger a spus că „masa tăcută” a populaţiei trebuie să-şi recucerească democraţia periclitată de către coaliţia tripartită de la Berlin.

La serbarea populară amintită au fost prezenţi şi primul ministru bavarez, creştin-socialul Söder, şi liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Friedrich Merz. Söder, în plină campanie electorală, a lansat şi el un atac dur la adresa guvernului federal, afirmând că executivul tripartit „este cel mai prost pe care Germania l-a avut vreodată”. Liderul creştin-democraţilor Merz l-a lăudat pe Söder pentru că a reuşit să rezolve „excelent” cazul Aiwanger.

A intervenit şi şeful social-democraţilor bavarezi, Florian von Brunn, prezent la serbarea populară amintită, criticând decizia premierului de a nu-l demite pe Aiwanger. „Un pliant antisemit nu este o glumă juvenilă”, a spus social-democratul, „este o porcărie”. Apoi a arătat că el mai cunoaşte cazuri de tineri care au făcut prostii, dar „nu cunoaşte pe nimeni care a avut în geantă pliante atât de hidoase. Asta nu e o bravadă juvenilă. Asta e extremism de dreapta şi nimic altceva”

Postscriptum

Cazul Aiwanger se va afla joi din nou în centrul atenţiei. Atunci va avea loc o dezbatere în landtag, propusă de partidele opoziţiei parlamentare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG