Linkuri accesibilitate

Cazul Paul Manafort și ancheta pe marginea amestecului Rusiei în alegerile americane


Paul Manafort
Paul Manafort

Procurorii americani îi acuză pe Manafort și Gates că „au avut legături cu oligarhi ruși și ucrainieni care le-au pus la dispoziție milioane de dolari”.

Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Donald Trump, deținea trei pașapoarte americane, bunuri de milioane de dolari și avea conexiuni cu oligarhi ruși și ucraineni, potrivit documentelor înaintate de procurorii federali Tribunalului Districtului Columbia (DC) după inculparea lui Manafort pentru conspirație împotriva Statelor Unire, nedeclararea unor conturi din străinătate și spălare de bani. Manafort și Rick Gates, asociatul său și co-acuzat, au pledat nevinovați luni, când li s-au adus acuzațiile, oficial. Cei doi se află acum în arest la domiciliu și le-au fost reținute pașapoartele, justiția stabilind o cauțiune de zece milioane de dolari pentru Manafort și una de cinci milioane de dolari pentru Gates.

Procurorii îi acuză pe Manafort și Gates că „au avut legături cu oligarhi ruși și ucrainieni care le-au pus la dispoziție milioane de dolari”.

Acuzațiile împotriva lui Manafort și Gates sunt primele care au rezultat din ancheta procurorului special, Rober Mueller legată de presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Mueller a fost numit în 2017 după demiterea intempestivă a fostului director FBI, care conducea o anchetă legată de Rusia și campania electorală.

Acuzațiile împotriva lui Paul Manafort și Rick Gates acoperă fapte din intervalul 2006-2017, nu au legătură direct cu activitățile din campania prezidențială, dar dezvăluie legăturile apropiate ale celor doi cu Rusia și se suprapun parțial cu perioada în care aceștia au lucrat pentru Donald Trump.

În 2005, Manafort și asociații săi au deschis un birou la Kiev după care mai bine de zece ani au fost consultanții „Partidului Regiunilor”, partidul fostului președinte Victor Ianukovici, înlăturat de la conducerea țării de protestele din „Maidan”, din 2014.

Manafort a fost recrutat de oligarhul ucrainean Rinat Ahmatov, „bancherul” partdiului lui Ianukovici. Într-un interviu cu cotidianul „The Guardian” în 2007, Manafort constata: „Imaginea lui Ianukovici se îmbunătățește, anii în opoziție îi fac bine”. În 2010, Ianukovici a cîștigat președinția.

În aprilie anul trecut, Manafort declara într-un alt interviu: „Rolul meu în administrația aceea a fost să aduc Ucraina mai aproape de Europa și am reușit”.

În 2013, Ucraina se număra printre țările care urmau să semneze un Acord de Asociere cu UE la summitul din noiembrie de la Vilnius. Oferta a fost respinsă în ultimul moment de Parlament și președintele Ianukovici. La sfârșitul lui noiembrie au început protestele de la Kiev, din Piața Centrală, care l-au forțat pe președintele Ianukovici să plece de la putere și să se refugieze în Rusia, în februarie 2014.

Revenind la Paul Manafort, fostul consilier al președintelui ucrainean, dar și al actualului președinte american, Donald Trump: Manafort și-a extins afacerile și în Rusia, a început o colaborare cu oligarhii Dimitri Firtaș și Oleg Deripaska, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Nu se știe când și dacă s-a încheiat colaborarea lui Manafort cu Deripaska, dar în septembrie, cotidianul „Washington Post” relata că în lunile când a condus campania electorală a lui Trump, s-ar fi oferit „sa-l informeze în privat” pe Deripaska despre mersul alegerilor.

Afacerile lui Manafort în Ucraina sunt complicate pe plan financiar: după plecarea lui Ianukovici, s-au descoperit hârtii care documentau că „Partidul Regiunilor” îi plătise lui Manafort, între 2007 si 2012, aproape 13 milioanne de dolari, bani despre care nu se știa. Între timp, Procuratura ucraineană a declarat că plățile nu aveau nimic ilegal.

Numai că plățile au continuat și 1,2 milioane de dolari au ajuns în conturile firmei lui Manafort din Statele Unite, prin firme înscrise în Belize, relatează AP. Autoritățile americane cercetează acum cu atenție veniturile lui Paul Manafort. Un purtător de cuvânt al lui Manafort atrăgea atenția că nu este nimic ilegal în a câștiga bani în afara țării din consultanță politică. Problema este însă că legislația americană cere în astfel de cazuri ca persoana respectivă să se înscrie drept „agent străin”, ceea ce Manafort a făcut numai în iunie anul acesta. În perioada campaniei electorale americane, afacerile sale în fosta Uniunea Sovietică nu erau înregistrate ca atare.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG