Linkuri accesibilitate

Ce șanse au democrații să-și mențină controlul în Congresul SUA după alegerile din toamnă?


Liderul democrat din Senat, Charles Schumer
Liderul democrat din Senat, Charles Schumer

Contrar impresiei generalizate că alegerile din toamnă vor fi de rău augur pentru partidul președintelui Biden, care el însuși nu este popular, democrații dau semne de viață legislativă, realizând probabil mai mult decât a fost cazul în Congres, de mulți ani.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Ultimul proiect de lege care este așteptat pe biroul președintelui este o materializare, ce e drept diluată, rezultată din compromisuri, a unui proiect mai ambițios dar chiar și în varianta actuală acoperă teme de mare prioritate – combaterea schimbărilor de climă, reducerea prețurilor la medicamente, revizuirea codului fiscal și reducerea deficitului.

Votul din Senat dorește să semnaleze electoratului că democrații sunt capabili, controlând Congresul, să se pună de acord și să realizeze ceva, o ștachetă coborâtă, dar totuși o ștachetă în condițiile blocajelor politice care marchează societatea americană. Asta a ținut să precizeze liderul democrat din Senat, Charles Schumer când a spus „Faptul că putem dovedi că am realizat ceva care contează pentru oameni, este un mesaj important, ușor de înțeles”. De-aici încolo însă depinde de ce crede electoratul.

Într-un an electoral dintre prezidențiale, partidul președintelui pierde locuri în Congres, de obicei. Când președintele este nepopular, pierde mai multe locuri, analiști spunând, până nu demult, că 2022 va fi un dezastru pentru Partidul Democrat. Problema este dacă aceste succese legislative vor fi în stare să deplaseze opțiunile unui electorat, care pare fixat asupra unui indicator economic – inflația. Or aceasta este între 8 și 9 la sută, cifră foarte ridicată, și, ca o consecință, o majoritate solidă a electoratului crede că țara se îndreptă într-o direcție greșită.

Dacă este puțin probabil ca democrații să mențină controlul asupra Camerei Reprezentanților, după alegerile din noiembrie, în Senat – unde acum este 50 la 50 – ei au o șansă, asta, în principal, pentru că, în state competitive, candidați republicani, propulsați de Donald Trump par a fi extreme ideologice și de comportament cu care o parte a electoratului – independent și chiar conservator – nu se identifică, asta cel puțin în teorie. De aici și ideea lui Charles Schumer că, dacă democrații sunt învestiți din nou cu încredere, atunci și alte prevederi ale planului inițial – reformarea sistemului de ajutor medical, investiții în locuințe ieftine, ajutor pentru creșterea copiilor, grădiniță gratuită – ar putea deveni legi.

Problema este că unele dintre aceste programe creează temeri în rândurile celor care spun că America nu-și poate mări nelimitat ajutorul social și trăi din deficite.

XS
SM
MD
LG